Brädkultur

Många unga har troligen varit en del av skateboardkulturen under sin uppväxt, oavsett om du växte upp under dess glansdagar på 70- och 80-talet eller kanske 90-talet när friåkningen fick sitt uppsving och kanske definierar brädkulturen mer till vad det är idag i nutid.

För många var det en kul grej, men för andra blev det en livsstil där inte bara åkandet utan även musik och kläder är en stor och viktig del att identiteten som skejtare.

Kläderna är en viktig del av brädkulturen

Även om din insats om brädåkare så klart alltid väger tyngre än hur du ser ut så är det helt klart som sagt ett viktigt inslag för att vara en betydande del av denna subkultur. Skateboardlegenden Tony Hawk ska ha sagt ”Tony Hawk lär ha sagt att skateboarding i första hand är en konstform, i andra hand en livsstil och endast i tredje hand en sport” och det ligger nog mycket sanning i det.

Klädstilen, som ofta benämns som streetwear, är så klart inte bara för att ha en viss stil utan kläder och skor är ofta perfekt anpassade för bra brädåking, med till exempel VANS, som är framtagna med mycket slitstarkt material och sulor som klarar av hårda tag, mer om det kan du läsa på Brädkultur och Vans.

Skatebyxor bör vara i stretchigt material för bra komfort och rörlighet så att trick och åkning sker utan problem som kan skapas av för tighta kläder.

Tröjor och hoodie har ofta tryck med budskap eller design som drar ögat till sig. Helheten skapar stilen som så många identifierar sig bäst med.

Skateboard som sport

Sporten skateboard är ju helt klart en action sport som kräver mycket av åkaren oavset vilken gren inom skateboard som åkaren utför. Skateboardåkningens stilar eller åksätt har varierat och utvecklats en del genom åren men de grenar inom sporten som finns är rampåkning, streetskating, freestyle, downhill, slalom och longboarding. I några av grenarna tävlas det också i de olympiska spelen. Det om något är ju ett slags erkännande för sporten som nog inte många som var med i skateboardkulturens födelse trodde skulle ske.

Bli först med att kommentera

Kommentera