Kitesurfning – ligger inte i lä

Kitesurfning

Kitefurning har flera namn, bland annat kiteboarding eller draksurfning. Sporten har vuxit under många år och 2024 kommer kitesurfning att för första gången bli en OS-gren. Kitesurfning är en form av segling och har sina egna variationer som exempelvis snökite. Snökite använder samma stil som kitesurfning med enda skillnaden att de åker på snöbelagda ytor och har bytt ut brädan till skidor eller snowboard.

Att utöva Kitesurfning

Sporten är en form utav segling där utövaren står på en bräda som drivs framåt med hjälp av en så kallad kraftdrake. En kraftdrake kan liknas med en böjd flygande drake om används som ett segel. Kraftdraken kan styras med hjälp av linor som låter utövaren välja hur och vart den åker, vilket även till stor del beror på vart vinden går.

Man färdas normalt sett med vinden i ryggen och åker vinkelrätt mot vindens riktning. Med det bakre benet lätt böjt och det främre benet rakt kan man lägga tyngd på det bakre för att lyfta framkanten på brädan. Tack vare det kan man lättare skära igenom vågorna och färdas snabbare och lättare. Man kan även hoppa och utöva tricks på brädan, vilket är en av de sätt man kan tävla inom kitesurfning på.

Tekniker inom kitesurfning

Dra inte hårt i handtaget
Det kan styra dig fel och få dig att krascha.

Notera handpositionen
Fel handposition kan få kraftdraken att gå i fel riktning och får dig att tappa balansen.

Bröstet ska alltid peka mot kraftdraken
Genom att luta dig bakåt dras du inte framåt och tappar balansen.

Stilar inom kitesurfning

Freestyle

Detta är en av de vanligaste stilarna inom kitesurfning och är den främsta inom tävlingar. I freestyle utövar åkarna tricks i luften.

Racing

Inom både officiella och inofficiella tävlingar utövas racing. Specialanpassade brädor används med extra långa fenor. Målet är att nå den högsta hastigheten som möjligt på 500 meter.

Vågsurfning

I denna stilen kombineras kitesurfning med traditionell surfning. Precis som i vanlig surfning åker man på vågorna, men får hjälp i denna variationen av kraftdraken för att positionera sig på vågen och kan kontrollera brädan bättre.

Historia om kitesurfing

Konceptet om kitesurfning startade under 70 och tidiga 80-talet, men fick inte sin större spridning förrän under 90-talet. De första som designade sporten var Gijsbertus Adrianus Panhuise från Nederländerna som fick den första patenten på kitesurfning. Det var sedan många som utvecklade sporten, bland annat i Tyskland, Frankrike och USA.

Kitesurfning kom inte till Sverige förrän början på 2000-talet. Medan det fanns ett fåtal som utövade sporten innan dess var det inte fler än man kunde räkna på sina händer. Idag finns det många som utövar sporten, främst i södra Sverige eftersom det finns mer lättillgängliga och varmare vatten. Snowkiting är dock mer vanligt norrut där det är lätt att nyttja den naturliga snön.

Trots att det var endast ett fåtal utövare och desto färre tävlande i Sveriges första SM för kitesurfning år 2002, är det ett viktigt moment för kitesurfningens historia. Den var inofficiell eftersom det inte fanns förbund, men det var en tävling som främst var till för att främja sporten.

Viktiga tävlingar inom Kitesurfning

Det finns många tävlingar runtom i världen för kitesurfning, både officiella och inofficiella. Färre finns tillgängliga i Sverige, men sporten och dess officiella tävlingar växer mer och mer.

Sweden kite freestyle tour

Detta är det officiella svenska mästerskapet inom freestyle kitesurfning. Tävlingarna utförs alltid i Varberg under September.

Formula Kite European Championships

Formula Kite är en del av IKA, International Kiteboarding Association och anordnar många tävlingar för alla europeiska länder varje år. En av deras största är European Championships för både män och kvinnor som utövas i Israel.

Sommar OS

Medan det inte har funnits några tävlingar i OS för kitesurfning, kommer den första officiella tävlingen hållas i Paris under sommaren år 2024.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*