Välja löparskor – Hitta rätt skor för dina träningsmål! 

Köpa löparskor

När du är ute och springer kommer du behöva ett par rejäla och bekväma löparskor. Men att välja rätt skor, oavsett om du springer på asfalt eller i svårare terräng kan kännas komplicerat om du inte vet vad för funktioner du bör titta efter. Vi hjälper dig välja löparskor efter behov och mål. 

Varför behöver jag löparskor? 

Att ha bra skor när du är ute och springer är A och O för dina fötters hälsa. Beroende på vad du har för löparskor kommer det påverka om din upplevlese när du springer blir bra eller dålig. En god löparsko passar ditt naturliga löpsteg, de är bekväma och ger stöttning för att minska risken för överbelastningsskador i exempelvis höfter och knän. 

Det är dessutom viktigt att du köper skor i rätt storlek för en bekvämare tur. De ska inte vara för stora och inte för små, här gäller du att du provar dig fram för att hitta en passform som gör att du knappt känner att du har någonting på fötterna.  

Vad du har för mål, behov och förväntningar påverkar även den sko du bör köpa. Springer du korta, men intensiva rundor eller långa ihållande turer? Springer du för att hålla dig i form eller inför ett tävlingslopp? Beorende på om dina skor ska användas för träning eller tävling kommer det skilja sig åt för vilken löparsko du bör köpa.  

Har min löpstil betydelse för den sko jag ska köpa? 

Din löpstil har en stor betydelse för vilken sko du bör välja. Löpstilen är en kombination av ditt löpsteg och vilken typ av löpning du utför. För att kunna identifiera vilken löpstil du har behöver du tänka på vilken del av din fot som du sätter i marken först – framfoten, mellanfoten eller din häl.  

När du har kunskap om vilken löpartstil du har är det betydligt lättare att hitta en passande sko för dig, speciellt när du ska hitta rätt drop, det vill säga höjdskillnaden mellan skons häl och framfot.  

Vad för underlag ska du springa på? 

Underlaget som du springer på har betydelse för den sko du bör investera i. Det är stor skillnad om du springer på ojämn terräng eller på asfalt. Du behöver därför först bestämma dig för till vilken slags löpning du kommer behöva skorna för att kunna göra ett bra val. För vanligt eller mjukt underlag räcker det med en sula som är gjord av gummi då du inte utsätter fötterna för hårda stötar. 

Om du däremot ska springa på hårda underlag som asfalt kommer du behöva en löparsko med god stötdämpning. Dessa skor gör att du inte får upp stötar mot kroppen när du springer då det kan belasta dina fötter och knän helt i onödan. Man brukar säga att ju högre stötdämpning en löparsko har, desto mjukare material har skon i hälen.  

För ojämn terräng som skog och stigar behöver du en sko med hållbar överdel och vattenavvisande material. Löparskor som är utformade för ojämn terräng har ofta även breda och djupa mönster i sulan för att få en bättre kontaktsäkerhet med det underlag man springer på. 

Storlekens betydelse 

När du köper löparskor är det viktigt att du inte köper för stora eller för små skor. För att du ska kunna hitta den perfekta storleken behöver du ta hänsyn till ett flertal olika saker. Du behöver börja med att mäta din fots längd. Detta kan du göra genom att sätta din fot på ett papper och rita ut konturen. Sedan behöver du lägga till cirka 0,5-1 centimeter för att få tillräckligt stort utrymme framför tårna.

Mät gärna din fot på eftermiddagen eller tidig kväll då fötterna svullnat lite under dagen. När du springer så kommer dina fötter automatiskt bli lite mer svullna än dina fötter vanligtvis är. 

Hur bred din fot är har även betydelse för om du ska välja bred eller smal passform. Om du har väldigt breda fötter är det en god idé att gå upp en storlek.  

Bli först med att kommentera

Kommentera