Betting utan svensk licens

Den nya spellagen i Sverige har bidragit till stora förändringar. Reglerna trädde i kraft 2019 och har sett till att spelandet är säkrare än nånsin. Dessvärre finns det brister i spellagen som gör att fler svenskar väljer betting utan licens. Många av bettingsidorna är också intresserade av att fånga upp den grupp som är missnöjd med svenska bettingsidor, eller som använder Spelpaus. Vilka brister är det vi talar om och vad är det som gör betting utan svensk licens så attraktivt? Det ska vi ta reda på i denna artikel.

Svenska spelmarknaden mot den utländska

Sveriges spelmarknad är omreglerad sedan 2019 och har medfört starka säkerhetsförändringar. Konsumentskyddet är det som prioriterats mest. Spelarna kan både registrera och verifiera sig som kunder med BankID på majoriteten av alla bettingbolag i Sverige. Förutom det kan de exkludera sig från all form av spel via verktyget Spelpaus och få hjälp och stöd hos diverse oberoende stödorganisationer. Det är också garanterat skattefria vinster. Tack vare de nya reglerna har det blivit snabbare uttag, vilket är mer än välkommet. Men det finns också negativa aspekter av omregleringen. En av dem handlar om bonusar. För spelare som älskar betting är bonusar en ingrediens som få klarar sig utan. Att kunna få ett generöst erbjudande i samband med registrering i eller i samband med stora evenemang som VM i fotboll, OS, Grand Slam-tennis eller Eurovision borde vara en självklarhet. Idag har svenska spelbolag endast möjligheten att ge en bonus per spelare och under covid-19-perioden får värdet av en bonus inte överstiga 100 kronor.

Spelbolag utan licens har inga spelmyndigheter bakom sig som motverkar bonuserbjudanden till spelarna, snarare tvärtom. Dessa spelbolag kan utan några problem erbjuda hur många bonusar de vill. Men man ska också komma ihåg att spelskyddet är lägre, vilket vi ska kolla på härnäst.

Är det säkert att spela på ett spelbolag utan svensk licens?

Det finns olika anledningar till att betting utan licens inte anses vara lika säkert som betting med svensk licens. Till att börja med är bettingbolag utan licens under tillsyn av andra spelmyndigheter än Spelinspektionen. Utländska spelmyndigheters regler varierar beroende på licenssystem. Men om vi för enkelhetens skull jämför Malta Gaming Authorities spellicens MGA med den svenska spellicensen, så är skillnaderna ganska stora på vissa plan. Även om MGA-licensen har ett spelskydd med olika gränssättningar så är de inte obligatoriska. I Sverige måste varje spelare skapa en insättningsgräns innan de kan spela. Detta är alltså inget måste på olicensierade bettingsidor och kan leda till överdrivet spelande.

En annan skillnad är att du inte kan vända dig till Spelinspektionen eller Allmänna reklamationsnämnden (ARN) vid eventuella tvister med ett spelbolag. Det finns med andra ord ingen berättigad säkerhet på utländsk mark. Istället blir du tvungen att lösa ditt ärende med den spelmyndighet som spelbolaget tillhör, där du för övrigt kommunicerar på engelska. Om det här låter otryggt, kan vi dock lugna dig med att säga att det finns spellicenser som håller hög klass. MGA-licensen är en av dem, Curacaos eGaming-licens är en annan. Du kan besöka nätcasinoutanlicens.com/spelbolag-utan-licens/ för en fullständig lista på bettingsidor som är trygga och säkra.

Skatt på vinster hos bettingsidor utan licens

När du spelar på sport vill du knappast sitta och tänka på hur stor vinsten blir efter skatt. Men tyvärr är det så att vissa bettingsidor utan licens ger skatt på vinster. Det finns dock undantag, och många av dessa alternativ finns på MGA-licensierade bettingbolag. Hela skattefrågan gällande vinster för onlinespel är dock lite komplex, så det är bäst att vi går igenom exakt vad som gäller.

Enligt skatteverket räknas bettingsidor utan licens som skattepliktig inkomst om de:

  • riktar sig till den svenska spelmarknaden (med svensk text eller svensk valuta)
  • erbjuder spel utanför EES

Om läget är tvärtom, att en bettingsida utan licens inte riktar sig till den svenska spelmarknaden eller erbjuder spel utanför EES, så blir dina vinster skattefria. Vi nämnde inledningsvis att många MGA-licensierade spelbolag ger skattefria vinster, och det beror på att de i regel inte riktar sig till den svenska spelmarknaden och är verksamma inom EES. Ibland är det dock svårare att göra en exakt bedömning. Ett bettingbolag utan licens kan ha spellicens utanför EES men ändå vara verksamma i ett EES-land och inte rikta sig till den svenska spelmarknaden. Normalt sett ska dessa fall inte medföra skatt på vinster, men en bättre bedömning bör överlåtas till skatteverket. Skulle du få skatta på dina vinster så skattar du 30 % på alla nettovinster över 100 kronor.

Betting utan Spelpaus

Spelpaus är Spelinspektionens egna självavstängningsregister som gör det möjligt för spelarna att stänga av sig för spel i Sverige under 1, 3, 6 eller 12 månader. Det är flera svenska spelare som undrar om det är möjligt att använda bettingsidor utan licens samtidigt som de har registrerat sig hos Spelpaus. Svaret är ja. Det finns ingen bettingsida utan svensk licens som erbjuder Spelpaus. Hos bettingsidor utan licens finns det således inget avstängningsregister som stänger ner samtliga bettingsidor på en gång. Det är därför upp till dig själv att pausa eller stänga ned de konton du använder.

Om du spelar i hopp om att vinna tillbaka förluster eller tjäna pengar så bör du tänka om. Visst är det möjligt att vinna på sport och andra evenemang, men ingången ska vara att betting är roligt – inte nödvändigtvis lönsam. Att spela för ofta är också skadligt och bör undvikas till varje pris. Vi uppmanar dig därmed inte att avbryta en pågående Spelpaus och registrera konton på bettingsidor utan svensk licens. 

Varför väljer spelarna betting utan licens?

Hur kommer det sig att spelare vänder sig till den utländska spelmarknaden när det redan finns en svensk spelmarknad för betting? Om vi först och främst tittar på de spelprodukter som erbjuds på utländska bettingsidor så ser vi att de har ett större utbud. Anledningen till det är att regeringen och Spelinspektionen har hårdare regler för betting i största allmänhet, där jobbet mot matchfixning är en pågående process och alla spelobjekt som innehåller spel på minderåriga (under 18 år) undviks. Denna approach finns inte hos bettingsidor utan licens, utan där är det fritt fram att spela på det mesta, vilket också ger ett ökat spelutbud.

Bortsett från ett stort spelutbud är det viktigt för spelarna att kunna få generösa odds. Oddsen på svensklicensierade bolag är betydligt bättre än den tiden innan regleringen då det bara fanns odds från Svenska Spel, men de ger fortfarande inte lika generösa odds som utländska spelbolag. Bettingsidor utan svensk licens står också under licenssystem där det är möjligt att erbjuda hur många bonusar och erbjudanden som helst. Kombinationen av dessa viktiga faktorer gör att svenska spelare dras till bettingsidor utan licens, trots att det kan innebära lägre konsumentskydd och skatt på vinster.

Typer av bonusar du kan få på bettingbolag utan svensk licens

För att du ska få ett grepp om vilka bonusar du kan få på ett bettingbolag utan svensk licens, har vi listat några av de mest förekommande. 

Insättningsbonus

Denna bonus brukar ges vid din första insättning, vilket vanligtvis är en matchningsbonus på din insättning, i samband med ett välkomsterbjudande. Bonusbeloppen som erbjuds som välkomsterbjudanden är normalt sett högre än vid reloadbonus-erbjudanden.

Reloadbonus

Reloadbonusar kallas även för påfyllnadsbonusar och erbjuds med jämna mellanrum. När du gör en insättning får du ett bonusbelopp som motsvarar en viss procent av insättningen.

Gratisspel

Ett gratisspel kan vara del av ditt välkomstpaket eller komma separat. Det är ett spel som du får helt gratis från spelbolaget och som vanligtvis inte kräver någon motprestation.

Riskfria spel

Oftast ett spel för en lägre summa som kräver ett specifikt minimumodds. Vinner du så krediteras nettovinsten till ditt konto. Förlorar du insatsen så får du pengar tillbaka.

Gratis bonus utan insättning

Ett spelbolag utan licens kan erbjuda bonusar utan insättning. Ibland kan du få en bonus utan insättning genom att registrera dig. Du kan även få denna bonus genom ett lojalitets- eller VIP-program.

Bonusar för lojalitetsprogram

Olika spelbolag kan ge olika typer av bonusar och belöningar till flitiga spelare. Om du får bonusar via ett lojalitetsprogram beror det oftast på att du spelat på bettingsidan under en längre period eller att du spelat för högre summor under en kortare period.

Bonusar för VIP-kunder

Om du lyckats bli en VIP-kund så är du troligtvis en highroller. VIP-program finns dock för alla typer av spelare, men det finns också individuella VIP-program. 

Mängden bonuserbjudanden samt regler och villkor som medföljer varierar beroende på valet av bettingsida. Det är inte säkert att en stor och rutinerad bettingsida alltid ger bättre bonusar för sina varumärken än nystartade sidor. Däremot är det större chans att få du kan regelbundna bonusar hos välkända bettingsidor. Kom ihåg att läsa på samtliga regler och villkor som gäller för den bonus du väljer. Det kan medfölja omsättningskrav för flera av dessa bonusar, men har du tur så kan du få bonusar eller belöningar som är helt omsättningsfria.

Insättning och uttag på bettingsidor utan svensk licens

Det finns mängder av betalningsmetoder att välja på hos bettingsidor utan svensk licens. Det är dock inte alla som är anpassade för svenska spelare. Innan vi ger dig en lista på betalningsmetoder som fungerar för både insättningar och uttag vill vi informera dig om att det är vissa alternativ som inte fungerar alls för svenskar. Detta beror på att Spelinspektionen har samarbeten med olika betalningsleverantörer. Svenska storbanker kan blockera insättningar via konto- och kreditkort, och dessutom förekommer det blockeringar för elektroniska plånböcker som Skrill och Neteller.

De betalningsmetoder som vi rekommenderar är:

  • Trustly (direktbetalning med BankID)
  • Zimpler (direktbetalning med BankID)
  • EcoPayz (e-plånbok)
  • Visa/Mastercard (konto-kreditkort)
  • Paysafecard (förbetalt kort)
  • Bitcoin (kryptovaluta)

Betting utan svensk licens – frågor och svar

Är det lagligt med betting utan licens?

Som svensk är det fullt lagligt att använda bettingsidor utan licens. Det enda du själv behöver övervaka är om sidan är beskattningsbar. Om så är fallet behöver du skatta 30 % på nettovinster över 100 kronor.

Är det vanligt att bli limiterad på utländska bettingbolag?

Normalt sett inte. Du behöver normalt sett inte vara orolig över att de stänger ner ditt konto för att du vinner mycket. Hos de flesta bettingbolag utan licens kan du dessutom satsa hur mycket du vill.

Vilka bettingsidor är bäst?

Det är oftast en ren smaksak, och du har många bettingsidor att välja mellan. Viktigast är att du hittar en bettingsida med hög säkerhet, bra spelutbud, generösa bonusar och en kundtjänst som har öppet dygnet runt.

Varför blir jag tillfrågad om personliga dokument?

Bettingsidor värnar om säkerheten för spelarna och sin egen skull. När de frågar om personliga dokument som pass, leg eller id-kort, en räkning som stärker din adress samt ett fotobevis på din senaste betalningsmetod, bör du skicka in dessa så fort som möjligt. Denna verifieringsprocess kallas för KYC (Know Your Customer) och används av de flesta bettingbolag.

Går det att spela med kryptovalutor på bettingsidor utan svensk licens?

Ja. Kryptovalutor går inte att använda på svenska bettingsidor, men hos vissa bettingsidor utan licens är det möjligt. Kryptovalutor som Bitcoin, Ethereum och Litecoin ger dig anonymitet som spelare och är säkra och snabba vid insättningar och uttag. 

Finns det hjälpverktyg likt Spelpaus och Stödlinjen?

Spelpaus och Stödlinjen finns bara i Sverige. Det finns däremot flera hjälpverktyg som värnar om sunt spelande på olicensierade bettingsidor. Du kan bland annat pausa eller stänga ned dig permanent för spel genom ett enkelt knapptryck. Det går också att sätta spelgränser, göra självtest, och du har tillgång till stödorganisationer som Gamblers Anonymous och Gambling Therapy. Om du anser att du har spelproblem är det dock bäst att du vänder dig till svenska Stödlinjen.

Hur många bonusar går det att få?

Lita på oss när vi säger att det går att få obegränsat med bonusar. Allt hänger på vilken bettingsida du spelar på och hur generösa de är. Till skillnad från svenska spelbolag får du bonusar för varje varumärke, inte för enskilda spelbolag.

Bli först med att kommentera

Kommentera