Roller Derby

Roller Derby

Roller derby är en högkontaktsport som spelas på rullskridskor runt en bana. Sporten har en stark hisorisk koppling till 1930-talets USA och har varit en viktig del inom sport för kvinnor.

Att spela roller derby

Roller derby spelas på en ovalformad, platt inomhusbana. Två lag med 14 spelare vardera tävlar mot varandra, men endast 10 spelare per lag får vara på banan samtidigt.

Varje lag har viktiga spelare som alla har sin enkilda roll i spelet. Vare spel inleds med att blockers samlas i en klunga med Jammers i placering bakom gruppen. På signalen börjar alla rulla snabbt ner för banan och jammerns jobb är att försöka ta sig igenom klungan. Blockers finns till för att skydda sin jammer samtidigt som de stoppar motspelarens. Lyckas en jammer ta sig igenom klungan utan några regelbrott åker de runt banan för att komma ikapp klungan bakifrån för att försöka köra förbi dem igen. Varje omkörning utan regelbrott ger ett poäng.

En match spelas i totalt 60 minuter i form av två 30-minutersperioder. Under de 30 minuterna pågår själva åkningen i två intensiva minuter, även kallade för jams. Ett jam kan även ta slut när en lead jammer markerar med händerna på höfterna för att stoppa motståndarna från att tjäna poäng.

Roller derby historia

Från början var roller derby en underhållningssport som utvecklades under 1930-talet USA. Det började med tävling i rullskridskor om vem som kunde åka runt ringen snabbast. Detta ändrades efter Leo Seltzer, en amerikasnk filmskapare, skapade roller derby, en månadslång tävling mellan professionella rullskridskoåkare. Sportskribenten Damon Runyon övertalade Seltzer att ändra roller derby till en kontaktsport. År 1948 visades roller derby på amerikansk tv för första gången när Seltzers matcher pågick.

Dess populäritet molnade av under en tid till tidigt 2000-talet. Sporten spreds som löpeld över hela världen och har många spelare idag. Historiskt sett har spelare varit både män och kvinnor, men idag är det mer vanligt att det är mest kvinnor som spelar. Detta är för att roller derby har alltid behandlat sina spelare lika. I en interrvju med Sandy Dunn, lagkaptenen i New York Cheif’s women’s squad, berättade hon för The times att kvinnliga tennisspelare och golfare är inte lika uppmrksammade som kvinnliga roller derby spelare. Men att inom roller derby står dem i likhet med män.

Tack vare denna inkludering har roller derby idag utvecklats till att ses som en sport för kvinnor. Detta betyder inte att män inte kan eller inte får spela, men det finns ett historiskt värde för kvinnliga spelare inom roller derby.

Roller derby tävlingar

Det finns många tävlingar inom roller derby. De flesta tar plats i USA eftersom det är roller derbys ursprungsland, men det sprider sig mer till länder över hela världen.

The International Woman’s Flat Track Derby Association Championships

Detta är välrdens största internationella turnering inom roller derby. Det började år 2006 och fortsätter att spelas varje år främst i USA, men tog plats för första gången i Kanada 2019.

Roller Derby World Cup

I Kanada 2011 spelades Roller Derby World Cup för första gången med USA, Kanada och England som tävlande. Totalt har det varit tre turneringar med 30 lag som har spelat.

Great Southern Slam

Den störtsta tävlingen på södra sidan av hemisfären är Great Southern Slam. Den tar plats vartannat år och anordnas för det mesta av volountärer. Totalt spelar nästan 30 lag mellan tre divisioner.

Stockholm Roller Derby

Sveriges största tävling inom roller derby kom 2007 och var Skandinaviens första roller derby tävling. Efter roller derby blev medlem i Svenska Skridskoförbundet och Riksidrottförbundet år 2011 har både intresse och tävlingar ökat. Totalt finns det tolv spelare i det svenska seriespelet mellan de trettiotal medlemsligorna runtom i landet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*