Att välja skridskor

Att välja skridskor

Att välja skridskor – Att glida runt på isen är en underbar känsla. Men för att göra det behövs ett par skridskor och dessutom rätt sorts skridskor beroende på vilken sorts aktivitet du ska göra. Här följer en guide för att hjälpa dig att hitta rätt par.

Rätt typ av skridsko

Det finns många sätt att åka skridskor på. Bestäm först vad du ska använda dina skridskor till innan du börjar prova dig fram till rätt par.

Ishockey skridskor

Medan namnet föreslår att dessa endast funkar till att spela ishockey med, fungerar de även till en mer allmän skridskoåkning. De består av ett styvt skal som skyddar dina fötter från skador samtidigt som den robusta kängan ger stöd för fotleden. Det korta och böjda bladet gör att du kan åka snabbt, men inte för de längre turerna. Denna sort har även inte taggar på främre delen av bladet vilket gör det lättare att hålla balansen och minskar risken att fastna i isen.

Dessa skor är bra för dig som ska utföra någon typ utav sport på isen, eftersom de går att åka snabbt med samtidigt som de ger ett skydd till foten. De är dessutom bra för nybörjare tack vare skyddet, men även för att de är enklare att lära sig att åka skridskor med.

Konståkningsskridskor

Vill du ge dig ut och utföra konster på isen är det klart att det är konståkningsskridskor du ska ha. Med tåhakkar på spetsen av bladet får du upp farten och de går att utföra hopp och piruetter med . De som är gjorda i läder ses som de mer professionella och även dyrare. Oftast är de mer obekväma men ger ett bra stöd runt fotleden. Kängor gjorda i plast är lite mer bekväma men saknar lika bra fotledsstöd. Ska du utföra konster med dina skridskor är det definitivt dessa du ska ha.

Långfärdsskridskor

Dessa är mindre vanliga att använda, men vill du ge dig ut på långa färder med dina skridskor kan dessa vara värda att satsa på. Till skillnad från de andra skridskorna kan skenan och skon kopplas isär vid färder där du behöver gå exempelvis mellan sjöar. Ska du spendera dagen med att åka långt och länge på de istäckta sjöarna, är långfärdsskridskor det klara valet.

Rätt passform

Storlek

Ingen skridsko är fullt bekväm, men den ska inte göra ont. Rätt skridsko ska omsluta foten väl, men det måste finnas plats för rörlighet för att kunna hålla balans på isen. En regel är max en centimeter tillgodo vid tårna. Tänk även på att din fot är bredare när du står upp, så prova aldrig din skridsko enbart sittandes.

Styvhet

Du vill ha rätt styvhet på din skridsko, men inte för mycket. Är de för hårda kan det snarare bli svårare att åka. En tumregel är desto tyngre du är, ju styvare skridsko behöver du.

Hälen

Hälen är bland den viktigaste delen att sitta rätt. Det är den som avgör din rörlighet i ben och fot. Prova att skjuta bak hälen och känn efter om du får stöd. Du ska inte kunna lyfta hälen inne i skon, då är skon för stor eller för lös.

Snören

Vaxade skosnören är enklare att knyta, men knyter du dem för hårt kan du förlora lite känsla. Ovaxade snören gör att skon är mjukare och kan ge bättre rörlighet. Men detta är en smaksak och det är upp till var och en vad som passar bäst.

Sammanfattning

Att ha fel sorts skridsko till fel aktivitet, eller sakna den rätta passformen kommer påverka din skridskoåkning oerhört mycket. Typ av skridsko, styvhet och snören är bara några av de saker att se efter när du väljer rätt par. Se därför till att ha rätt skridsko som sitter bra för att låta dig njuta av många timmar på isen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*