Kabaddi – sporten där ett anfall varar en utandning

Kabaddi

Det är inte många som har koll på alla de sporter som inte är stora i Sverige eller i västvärlden. Om man inte höjer blicken och kollar in de sporter som är stora i andra delar av världen går man miste om en hel del spännande. Vad sägs om en fullkontaktsport där ett anfall pågår i en minut? Gillar man sporter där det går undan och spelet ständigt ändrar riktning så är verkligen kabaddi en sport som man bör spana in lite närmare.

Fotboll, hockey och innebandy i all ära, men ärligt talat är det inte lite tjatigt vi kan väl det där nu? Varför inte lära sig lite mer om vad andra länder håller på med? Att höja blicken lite kan kanske ge nya dimensioner på favoritsporten här hemma, eller kanske hittar du en ny passion? Gillar du action, adrenalin och snabba vändningar är det helt klart så att kabaddi kan vara din nya passion!

När du har satt dig in i det grundläggande reglerna, kan det vara ett bra sätt att lära sig mer om lagen och turneringarna genom att spela på resultat genom betting på casino.

Reglerna i Kabaddi

Lagen består av 13st spelare varav sju stycken i varje lag är på planen samtidigt. Planen är 12,5*10m och har två planhalvor, en match är 2*20min och halvtid byter man planhalva. En anfallare ur det ena laget tar sig in på försvarets sida för att försöka brotta ner en spelare och ta sig tillbaka till sin planhalva och får isåfall ett poäng. Ett anfall pågår en minut och under den minuten måste anfallande spelare rabbla kabaddi, kabaddi, kabaddi för att visa att denne inte tar ett andetag utan hela anfallet sker på en utandning.

Historia

Hur sporten startade finns det ingen verifierad källa på, det finns en sägen som säger att den uppfanns av guden Krishna då denne kunde ta sig in osedd på fiendens mark och sen ta sig ut igen. Det finns uppgifter om att Buddha spelade Kabaddi som en fritidsaktivitet.

Den moderna formen av sporten kan spåras tillbaka till 1920 då de första matcherna spelades i Indien. Under åren fram till idag har sportens regler sakta men säkert standardiserats genom olika uppvisningsmatcher runt om i Asien och är sedan början på 1990-talet en del av Asian Games’ programme.

Glasgow stod värd för kabaddi-EM 2019

Indien är världsledande i kabaddi, och har vunnit alla världsmästerskap hittills. Första EM:et i Kabaddi hölls i Glasgow, Skottland i april 2019. I mästerskapet gjorde Skottland, Norge, England, Italien och Nederländerna upp om segern. Alla dessa fick dock se sig besegrade av Polen som slog Nederländerna med 48–27 i finalmatchen.

Kabaddi i Sverige

Sverige är medlemmar i den internationella kabaddi federationen men har ännu varken ett dam- eller ett herrlag. Att det är en sport som kommer att växa sig starkare i Norden de närmaste åren kan vi nog räkna med. Med aktiva lag i Norge, USA och Spanien finns det gott om förebilder som vi kan lära oss av. Det som behövs är att någon driven person blir passionerad av den här udda sporten och drar igång träningar så är vi på god väg, kanske är den personen du?

Bli först med att kommentera

Kommentera