Regler för vattenpolo

Regler för vattenpolo

Regler för vattenpolo – Vattenpolo har sitt ursprung i Storbritannien och var en av de första sporterna som togs upp vid de första moderna olympiska spelen 1900. Det är ett dynamiskt lagspel som kräver att alla deltagare har hög kondition och stor uthållighet. Det är ett spännande spel med snabb och häftig action, både att spela och att titta på. Varje match består av fyra fjärdedelar och spelarna använder sig av en kombination av simning, trampning av vatten, kasta, fånga och skjuta under hela matchen i ett försök att slå motståndarlaget. Spelet övervakas av FINA, Fédération Internationale de Natation.

Spelets syfte

Syftet med vattenpolo är att arbeta som ett lag i syfte att sätta bollen i motståndarlagets nät, vilket kallas att göra mål. Liksom i många lagsporter är målet att göra fler mål än motståndarlaget, vilket leder till en seger. Det är inte ovanligt att se matcher med många mål, där varje lag gör över 20 mål vardera.

Spelare och utrustning

Varje lag består av sju spelare i poolen samtidigt, bestående av sex utespelare och en målvakt. Till skillnad från andra lagspel som fotboll eller hockey där spelarna har mycket specifika positioner att hålla sig till, rör sig vattenpolospelarna från position till position när spelet kräver det. Positionerna är antingen offensiva eller defensiva, där de offensiva positionerna innefattar en centerforward, två flyglar som spelar på bassängens flanker och en spets, som är placerad runt 5-meterslinjen. När det gäller de defensiva positionerna är den enda som är fastlagd i sten ”hål D”, vars uppgift är att stjäla bollen och försvara målvakten och målet. Spelare utan en fast roll kallas utility players och liknar fotbollens mittfält, där de hjälper till med både anfall och försvar.

Det behövs inte mycket utrustning för att spela vattenpolo. Ett nät och en boll behövs och spelarna bär enkla baddräkter eller badbyxor beroende på kön samt badmössa och simglasögon om det behövs.

Poängtagning

I vattenpolo görs ett mål när bollen helt passerar målstolparna och under ribban. Ett lag får bara ha bollinnehav i upp till 30 sekunder utan att skjuta mål, men om ett skott tas och bollen studsar tillbaka, återställs skottklockan och de 30 sekunderna börjar om på nytt.

Att vinna spelet

I slutet av en match, om det är oavgjort, används en straffläggning för att avgöra vinnaren, där alla 5 spelare från varje lag skjuter växelvis från 5m-linjen. Om det fortfarande står lika fortsätter skjutningen tills ett av lagen missar och motståndaren gör mål. Övertid och straffskjutningar är mycket vanliga i vattenpolo.

Regler för vattenpolo

  • Spelområdet är 30 m x 20 m med ett minsta djup på 2 m.
  • Lagen består av totalt 13 spelare, med 7 spelare i spel hela tiden, 6 fältspelare och 1 målvakt.
  • Spelarna får bara använda en hand för att hålla bollen, förutom målvakten som får använda två händer när han eller hon befinner sig inom 5 meter från sitt eget mål.
  • Vattenpolo spelas i fyra fjärdedelar där varje fjärdedel varar i åtta minuter med två minuters paus mellan fjärdedelarna.
  • Spelarna flyttar fram bollen genom att simma med bollen framför sig eller genom att passa till sina lagkamrater.
  • Spelarna får inte röra bassängens botten och spelarna trampar vatten eller simmar under hela matchen.
  • Lagen får bara behålla bollen i upp till 30 sekunder utan att skjuta på mål.
  • Ett mål är lika med en poäng och görs när bollen skjuts eller kastas helt mellan målstolparna och under ribban.
  • Fouls består av vanliga fouls och stora fouls. Spelare får bara göra tre grova fouls, om de gör fler blir de uteslutna ur spelet.
  • Om det i slutet av matchen fortfarande är lika många poäng, sker en straffläggning för att avgöra vem som vinner.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*