De 7 bästa sportfilmerna – sjunk ner i tv-soffan och njut!

De 7 bästa sportfilmerna

Vilka är de bästa sportfilmerna? Det beror helt enkelt på vem du frågar samt vilken smak du har. Tycker du om filmer som handlar om fotboll? Eller är basket mer intressant? Du kanske inte bryr dig om själva sporten som spelas i filmen så länge resten av handlingen framkallar de rätta känslorna. Men trots att det är svårt att nämna endast några få filmer som är de allra bästa, finns det ett antal som enligt de flesta verkligen är värda att se. Några av dessa sportfilmer har vi därför valt att lista här.

7. I, Tonya

På sjunde plats kommer filmen I, Tonya. Detta är den nyaste filmen av alla som vi valt att lista här. Filmen hade premiär år 2017 och går att beskriva som en biografisk dramakomedi. I denna filmen får du följa konståkerskan Tonya Harding, som spelas av Margot Robbie. Filmen berättar om hur hennes resa i konståkningsmästerskapen såg ut samt hennes rivalitet med Nancy Kerrigan.

6. Chariots of Fire

På sjätte plats kommer filmen Triumfens Ögonblick, eller Chariots of Fire vilket är originaltiteln. Denna brittiska film kom ut år 1981 och den följer två löpare, som spelas av Ben Cross och Ian Charleson, och hur deras resa ser ut genom de olympiska spelen i Paris år 1924. Denna filmen nominerades till hela åtta Oscars och kammade hem fyra av dessa. Filmen tog hem pris för bästa film, bästa filmmusik, bästa originalmanus samt bästa kostym.

5. Bull Durham

Bull Durham är en amerikansk film som hade premiär år 1988 med bland annat Susan Sarandon och Kevin Costner. Costner spelar en catcher med smeknamnet ”Crash” i basebollklubben Durham Bulls och försöker lära en nykomling om vad sporten innebär innan han går vidare till en högre division. En baseball-groupie, spelad av Sarandon, sätter sina klor i nykomlingen. Men allt eftersom blir hon mer och mer intresserad av Crash.

4. This Sporting Life

This Sporting Life är en brittisk film som baserats på en roman med samma namn. Filmen kom ut i början av 1960-talet och du möter bland annat Richard Harris i huvudrollen. Han spelar en bitter gruvarbetare. Efter ett slagsmål med kaptenen i det lokala rugbylaget blir han rekryterad av lagets manager.

3. The Hustler

På tredje plats kommer en film för alla som tycker om biljard. The Hustler hade premiär år 1961 och handlar om svindlaren och biljardspelaren Eddie Felson, spelas av Paul Newman. Han har en stor önskan om att slå den bästa spelaren i landet, ”Minnesota Fats”, och får chansen att spela mot honom tack vare lånhajen Bert Gordon. I alla fall så länge han ger Gordon 75 % av vinstpengarna. Detta leder dock till konsekvenser.

2. Raging Bull

Raging Bull, eller Tjuren från Bronx, som den heter på svenska, är en amerikansk drama/sportfilm som hade premiär år 1980. Filmen är baserad på boxaren Jake LaMottas självbiografi och den regisserades av den välkända Martin Scorsese. I huvudrollen får du dessutom möta Robert De Niro. Filmen handlar om LaMotta, en boxare som använder sig av sin våldsamma natur när han beger sig in i boxarringen. Men han använder sig även av samma natur utanför ringen vilket leder till att han börjar bli paranoid.

1. Rocky

På vår första plats kommer den klassiska sportfilmen Rocky med Sylvester Stallone i huvudrollen. Filmen hade premiär år 1976 och handlar om den ökända boxaren Rocky Balboa. Balboa blir utmanad av världsmästaren i tungvikt, Apollo Creed, som ser det hela som en typ av uppvisningsmatch. Men för Rocky betyder matchen som något helt annat. För honom är matchen en chans för honom att visa vem han är.

Har du tips på andra bra sportfilmer? Lämna gärna en kommentar!

Bli först med att kommentera

Kommentera