Bordtennis och dess historia

Bordtennis

Pingis, Bordtennis, pingpong, kärt barn har många namn och bordtennis är verkligen en sport som många svenskar håller kär. Historiskt sett så har Sverige varit väldigt bra på bordtennis och stundtals varit det enda land i världen som har kunnat utmana Kina på allvar. Bra bordtennisspelare är ofta förebilder för yngre spelare och det gör att det kommer nya talanger i varje generation och så har det verkligen varit i Sverige. Stellan Bengtsson var förebild för JO-Waldner och den generationen som nu på senare tid har varit förebild för Mattias Falck som på senare tid har varit vårt lands största hopp inom bordtennisen. Kina är väldigt bra och tar de flesta medaljer vid VM och OS men det händer då och då att ett annat land sticker upp och på allvar utmanar och då är det inte sällan Sverige. Det ska vi vara stolta över.

Grundfakta om bordtennis

Bordtennis spelas på ett bord som är 274 centimeter långt och 152.2 centimeter brett. Spelarna står på varsin sida av bordet och ska med hjälp av ett rack slå över en boll till andra sidan tills dess att någon missar eller slår i nät. Nätet sitter i mitten av bordet och delar av på mitten. Väldigt grundläggande och detta visste säkert de flesta. Visste du dock att det inte finns några regler för hur stort racket får vara? De flesta spelar dock med ett rack som är lät att hantera och inte allt för stort. Det får även väga hur mycket eller lite som helst men ska vara gummibeklätt. Det finns vissa regler för vilken sorts gummi som får användas. Spelarna servar två bollar var och den spelare som först når 11 poäng vinner ett set. Matchen kan bestå av olika många set men det vanliga är att en match spelas bäst av 5 eller 7 set. Förr så spelades matcherna till 21 i varje set men det ändrades för att ge varje boll en större betydelse.

Historik för sporten

Det är inte helt klarlagt när och var bordtennis började att spelas. Det är flera länder som hävdar att de är upphovsmakare till denna sport. Det som är mest vedertaget är det uppfanns i Indien någon gång i slutet av 1800-talet men att det populariserades först när Britterna tog det med sig hem till sin ö och började att spela det i seriesystem. De själva hävdar att det är helt och hållet en brittisk uppfinning. I Sverige har det spelats i nästan hundra år nu men blev populärt på 30-talet och har sedan dess bara ökat i popularitet.

Kända svenska bordtennisspelare

Det är många kända svenska bordtennisspelare som har skördat stora framgångar både i VM och OS. Störst av dem alla är antagligen JO-Waldner som har vunnit både VM och OS. Den största bedrift han klarade av var att vinna OS 1992 i Barcelona utan att förlora ett enda set. Det var verkligen stort och han har själv sagt att det är den absolut största höjdpunkten på hans karriär. Efter honom är det ingen som har klarat av denna bedrift att vinna ett mästerskap utan att förlora ett enda set. På den tiden spelades varje sett till 21 så vill man vara elak går det att säga att det var något enklare då men det är ändå otroligt imponerande.

Andra stora svenska spelare är Jörgen Pettersson som var aktiv under samma tid som JO. Hade han inte spelat samtidigt som JO så hade han antagligen varit ihågkommen som en makalös bordtennisspelare. När han nu fick konkurrera med en av de allra största bollkonstnärerna i svensk historia så var det inte så lätt att skina.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*