Saker du inte visste om bordtennis!

Saker du inte visste om bordtennis

Bordtennis, även känt som pingis, är en dynamisk och fartfylld sport som har fängslat spelare och entusiaster världen över. Även om du kanske är bekant med grunderna i spelet, finns det en mängd spännande fakta och berättelser bakom kulisserna.  I den här artikeln upptäcker vi de mindre kända aspekterna av bordtennis som kommer att fördjupa din uppskattning för denna älskade sport!  

Var kommer sporten ifrån?

Bordtennis har sina rötter i England, där sporten har utvecklats från ett sällskapsspel känt som ”whiff-whaff”. Dess moderna form blev sedan populär i början av 1900-talet till det spel och sport bordtennis är idag. Spelet spelades från början med ett enkelt matbord, provisoriska rackets och en boll gjord av champagnekorkar, och idag har spelet förvandlats till en mycket konkurrenskraftig sport.   

Bordtennis en del av Olympiska spelen

Bordtennis gjorde sin olympiska debut vid spelen i Seoul år 1988. Sedan dess har det varit en av de olympiska sommarspelen. Sportens globala popularitet och de imponerande färdigheter som spelare uppvisar har befäst sin plats bland de olympiska grenarna.  

Oerhört populärt i Kina

Kinas dominans inom bordtennis är oöverträffad. Kinesiska idrottare har konsekvent dominerat internationella tävlingar och vunnit många olympiska och världsmästerskapstitlar. Deras precision, teknik och intensiva träningsprogram bidrar till deras framgång.

Framsteg inom racketteknik har påverkat spelet avsevärt. Racketgummi kan skräddarsys för att producera specifika snurr- och hastighetseffekter, vilket ger spelarna större kontroll över sina skott och strategier.  

Rekord för spel

Den snabbaste bordtennismatchen i historien varade i bara 24 minuter under världsmästerskapen år 1936. Denna snabba tävling visade den intensiva hastighet och konkurrenskraft som sporten kan ge.

Bordtennisbollar kan även nå häpnadsväckande hastigheter. Den snabbaste registrerade bollhastigheten i professionellt spel klockades till över 100 miles per timme, vilket morsvarar 160 kilometer i timmen! Kombinationen av hastighet och snurr skapar därför en utmanande och spännande spelupplevelse.  

Vad tränar du med bordtennis?

Bordtennis spelas i praktiskt taget alla länder runt om i världen. Dess enkelhet och mångsidighet gör den tillgänglig för människor i alla åldrar och färdighetsnivåer. Det är en sport som kräver både fysisk förmåga och mental smidighet. Spelare måste förutse sina motståndares skott, justera sin positionering och utföra exakta tekniker, allt med bibehållen fokus och koncentration.

Det är ett utmärkt sätt att förbättra reflexer, hand-öga-koordination och smidighet. Det är ett roligt och engagerande sätt att hålla sig aktiv och skarp.

Bordtennis är också en paralympisk sport, med kategorier skräddarsydda för idrottare med olika funktionsnedsättningar. Denna inkludering visar upp sportens anpassningsförmåga och tillgänglighet.   

Tekniker för spel

Snurr i bordtennis kan vara så extrem att spelare ofta refererar till vissa slag som ”looping” eller ”chopping”. Snurret påverkar bollens bana, vilket gör det utmanande för motståndare att förutsäga dess väg.

I vänskapliga matcher är det vanligt att spelare låter bollen studsa två gånger innan den returneras. Men i officiell tävling måste spelarna lämna tillbaka bollen efter en enda studs, vilket ger snabbare och mer intensiva rallyn.

När du kliver in på bordtennisbanan, kom ihåg att sporten är mer än bara att lyckas få bordtennisbollen att studsa fram och tillbaka. Det är ett spel rikt på historia, strategi och otroliga bragder av atletisk förmåga. Så nästa gång du tar upp ett bordtennisracket, omfamna spänningen i att veta att du är en del av en global gemenskap som hyllar konsten och vetenskapen kring bordtennis som sport!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*