Världens största sporter

Att veta vilken sport som är populärast globalt sett är en fråga som man från tid till tid vill ha besvarad. Ofta så har man en uppfattning om vad som är den största sporten men globalt ser det ofta annorlunda ut. Många tror att fotboll är den största sporten men är det verkligen så? Denna artikel syftar till att lista de största sporterna i världen.

Fotboll

Fotboll är faktiskt den största sporten, vilket också är en vanlig uppfattning. Med cirka 3,5 miljarder följare så är fotboll den obestridligt största sporten i världen. Populariteten kan troligen spåras till den minimala utrustningen som behövs. Fotboll kan utövas i nästan vilken del av världen som helst och det är därför inte konstigt sporten fått så stor spridning globalt.

Cricket

Nästa sport på listan är kanske lite mer förvånande. Cricket är en bollsport som spelas med platta slagträ där spelartantalet är 11 per lag. Cricket har 2,5 miljarder följare och är mest populär i det brittiska imperiets tidigare kolonier. I både Australien och Indien så pekar man väldigt cricket.

Landhockey

Ytterligare en oväntad kandidat åtminstone i svenska öron är landhockey så inte är att förväxla med ishockey. Ishockey tror nog de allra flesta svenskar skulle vara större än landhockey men så är alltså inte fallet. Landhockey har cirka 2 miljarder följare vilket betyder att den hamnar på en väldigt stabil tredjeplats som världen populäraste sport.

Tennis

Tennis är också en sport som har fått väldigt stor global spridning. Tennis har liksom cricket sitt ursprung i Storbritannien. Sporten spelas antingen i singel eller dubbelformat och antalet följare till detta sportutövande är cirka 1 miljard människor.

Volleyboll

Inte långt efter tennis så kommer volleyboll med 900 miljoner följare. Volleyboll spelas i regel med händerna men det finns variationer i sporten både vad gällande regler och miljö. Beachvolleyboll spelas på sand medan vanlig volleyboll spelas på fast mark inomhus.

Detta var de fem största sporterna i världen och förhoppningsvis har det klarlagt den fråga som kommer upp då och då. Även fast listan ändras i och med tiden så bör denna åtminstone ge en bild av hur det sportsliga utövandet i världen ser ut. För att bara nämna de fem nästkommande sporterna i turordningen så är de pingis, baseball, golf, basket och amerikansk fotboll. Bilden av vad som är populärt skiljer sig lite i världen. De flesta amerikaner skulle till exempel tro att golf eller amerikansk fotboll är större än fotboll. På samma sätt tror vi svenskar att ishockey är större en landhockey.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*