MMA – Mixed martial arts

mma

MMA står för Mixed martial arts och är en form av kampsport som utförs i en bur. Den har en rik historia som började redan i de Olympiska spelen i antikens Grekland och utövas idag världen över. Det är en sport som bygger på styrka, likväl versitlilitet och har länge setts som den mest brutala formen av alla kampsporter.

Reglerna för MMA

MMA är designad för att ha så få tekniska restriktioner som möjligt medan målet är att ta emot den minsta mängden skada från sin motståndare. I MMA får du sparka, slå, kasta med ett fokus på fullkontakt. Vad som skiljer den från många andra kampsporter är att i MMA behöver inte utövaren fokusera på en specifik teknik, utan det är mer definierat av vad deltagare inte får göra. Några av de saker du inte får göra i MMA är;

  • Peta i ögonen
  • Slå eller sparka i skrevet
  • Bitas
  • Nypas
  • Dra i håret
  • Använda vapen
  • Trampa på den som ligger ner

Reglerna kan skilja sig beroende på vilken organisation som anordnar tävlingen, men grundar sig i att en match består av tidsbegränsade ronder. Det finns fyra sätt som en tävling kan avgöras på.

1. Submission

En av deltagarna klappar i mattan eller på sin motståndare för att ge signal om att de ger upp.

2. Knockout

En deltagare ramlar efter en laglig spark eller slag och kan inte fortsätta på grund utav medvetslöshet.

3. Teknisk knockout

När en domare beslutar att en av deltagarna inte kan fortsätta avbryts matchen och segern går till motparten.

4. Domslut

Skulle tiden ta slut i den sista ronden är det domaren som avgör vem som är vinnaren. Oftast är det baserat på hur de tävlande har presterat och det är oftast mer än en domare som diskuterar vinnaren.

Tips och tricks i MMA

Mångsidighet är nyckeln

Eftersom det inte finns rena strategier i MMA måste du vara beredd på allt din motståndare kan ge dig. Fokusera inte på ett sätt att slåss i buren, var beredd på dem allihop.

Lämna stoltheten bakom dig

Oavsett din storlek, styra eller erfarenhet kommer du att ta skada. Bli inte frustrerad över en förlust, det händer alla och ta dem som en erfarenhet.

Större är inte alltid bäst

Medan det är bra att vara stark i MMA är storleken på musklerna inte allt. Snabbhet, vighet och uthållighet kan leda till seger likaväl. Din träning måste reflektera detta.

Historian av MMA

Den tidigaste formen av MMA började redan i antikens Grekland och gick under namnet pankration. Den utfördes som en olympisk sport och kampsporten var helt utan regler, förutom att man inte fick använda vapen. När Grekland blev kristet ansågs sporten vara för brutal och den förbjöds. Under 1900-talets Brasilien fann den dock sin väg tillbaka när sporten fick sitt namn Vale tudo, vilket kan översättas som ”allt är tillåtet”.

I USA tog MMA ett tydligt fäste och år 1993 anordnades turneringen Ultimate Fighing Championship (UFC). Det var familjen Gracie, grundarna till jiu-jitsufromen Gracie Jiu-jitsu, som anordnade UFC. De ville bevisa att jiu-jitsu var den mest effektiva kampsporten och med tidigare succeé i Vale tudo bjöd de in till turneringen för att påvisa att teknik vinner över styrka. Gracie Jiu-jitsu vann tre av de fyra första UFC.

Kända tävlingar i MMA

Tävlingar i MMA utförs idag världen över, inte minst i Sverige där det finns klubbar runtom i landet.

Svenska MMA ligan

Detta är en årlig tävling som utförs i ligatävlingar runtom i landet. De tävlande kan delta i en av två grupper, amatörer och proffs. Alla tävlande samlar rankningspoäng och de som rankades högst i varje viktklass kan sedan tävla i SM.

Svenska mästerskapen

Detta är den största tävlingen inom MMA som utförs i Sverige. Endast de som har rankats högst får delta och deltagare får även chansen att tävla för Sverige på en internationell nivå.

UFC

Ultimate fighting championship i USA fortsätter att vara världens mest kända MMA tävling. År 2022 höll den över 600 event och sänder sina tävlingar internationellt.

Vanliga frågor om MMA

Vad är MMA?

MMA, eller Mixed Martial Arts, är en fullkontaktsport som kombinerar tekniker från olika kampsporter, inklusive karate, judo, boxning, karate och taekwondo. Sporten har sitt ursprung i den amerikanska östkusten och har vuxit i popularitet under de senaste decennierna. I MMA tävlar två fighter mot varandra i en känd ring eller känd buren. Målet är att vinna genom att slå ut motståndaren eller genom att få domaren att utdela en teknisk knockout (TKO).

Hur mycket tjänar en MMA fighter?

Det är svårt att säga exakt hur mycket en MMA-fighter tjänar, eftersom det finns stora skillnader i löner beroende på många olika faktorer, inklusive fighterns erfarenhet, popularitet, förmågor och organisation de tävlar för. En nybörjare eller mindre känd fighter kan tjäna några tusen dollar per match, medan en etablerad stjärna kan tjäna många miljoner dollar per år. Det finns också stora skillnader i löner mellan olika organisationer. UFC, som är den största organisationen för professionell MMA, har en historia av att betala sina fighters mycket väl, medan andra organisationer kan betala mindre.

Hur många har dött i MMA?

Det är svårt att säga exakt hur många personer som har dött som ett resultat av att ha deltagit i en professionell MMA-match. Dödsfall i professionell MMA är dock mycket ovanligt. Det finns många säkerhetsåtgärder som vidtas för att minimera risken för skador, inklusive regelbunden medicinsk undersökning av fighters, tillsyn av erfarna domare och medicinska team under matcherna, och stränga bestämmelser om vilka grepp och tekniker som är tillåtna. Även om MMA kan vara en kontaktsport, är den generellt sett inte farligare än andra populära kontaktsporter, såsom boxning eller fotboll.

Bli först med att kommentera

Kommentera