OS i Peking 2022

OS i Peking 2022

OS i Peking 2022 – En global idrottstävling, som följs med spänning, förväntan och då och då på upploppet tycks pulsen gå upp. Det är åter dags för de Olympiska vinterspelen! Med sina hela 15 sporter, med 109 olika grenar och med tävlanden från 80 länder världen över kan vi få följa våra stjärnor när de slåss för att nå medaljer. Vinter-OS är en global idrottstävling som redan från dess officiella start år 1924 i Paris kommit att nå en oerhörd framgång och sporterna och grenar har blivit fler, och fler väntas det att bli. Så låt dig duka fram något gott och ta plats i soffan för den 4 februari till den 20 februari är det åter dags att följa de Olympiska vinterspelen i Peking.

OS i Peking

Nästa år ställer vi åter våra stjärnor på startlinjen av de Olympiska Spelen. Det vankas Vinter-OS för den 24:e gången i historian. Denna gång har det kommit att bli Peking som står som värdland för att anordna och hålla i Vinter-OS. Under datumen 4 februari till den 20 februari kan vi breda plats i soffan för det har åter kommit att bli dags att bänka oss framför TV:n och med spänning följa våra idrottare. Detta är den globala idrottstävling som vi följer med spänning, förväntan och då och då tycks hjärtat sitta i halsgropen. Vi hejar och jublar fram våra stjärnor och detta har vi gjort sen år 1924 då Olympiska vinterspelen hade sitt första evenemangsdatum någonsin.

Olympiska spelen

Olympiska vinterspelen, också omnämnt som Vinter-OS, anordnas och hålls vart fjärde år. Detta är vår globala idrottstävling som har ägt rum i de tre världsdelarna Nordamerika, Asien samt Europa. OKI, Internationella Olympiska Komittén, grundades så tidigt som år 1894 och under dessa första år omtalades tävlingen som Olympiska spelen och här tävlades det främst i sommarsporter bortom snö och is. Sporten konståkning kom år 1908 att bli en sport som utövades i OS med hela fyra grenar. Intresset för att anordna flera vinterspel kom att leda fram till att det år 1924 i Paris hölls en vintervecka, även känd vid namnet Internationella vintersportveckan, där tävlanden från 16 länder deltog. Detta kom att vara startskottet för de Olympiska Vinterspelen. Sommar- och vinterspelen anordnas samma år och det var först år 1986 som IOK beslutade att dessa två spelen skulle separeras med två års mellanrum.

Grenar som utövas

För att kunna kvalificerar sig och komma att göra entré som en officiell Olympisk gren krävs det att dessa uppfyller ett par krav, eller rättare sagt två. Först ska detta vara en gren som utövas på antingen snö eller på isen och det krävs också att grenen utövas på en organiserad nivå i minst tre världsdelar av vår fem. Inom OS finner vi ett brett utbud av grenar som det tävlas i. Det tävlas i sammanlagt femton olika sporter. Curling, Alpint, Ishockey, Short track, Backhoppning, Rodel, Freestyle, Längdskidor, Skeleton, Konståkning, Nordisk kombination, Snowboard, Bob, Skidskytte samt Speed skating är de sporter som du finner att följa under Vinter-OS. Inom dessa sporter finns det ett brett utbud av grenar och det tävlas i hela etthundranio grenar.

Medaljvinnare som skapat historia

Med dess långa historia som Vinter-OS har så har vi fått möjlighet att få följa ett par framstående länder genom tiderna. USA, Norge, Österrike, Sovjetunionen samt Tyskland är de länder som lyckats kämpa sig till flesta medaljer genom tiderna. Bland dessa finner vi ett par välkända namn. Aksel Lund Svindal, Helene Olafsen, Dorothy Hamill, Picabo Street, Pepi Stiegler och Karl Schnabl är några få, av oerhört många, som gjort sig kända för sina prestationer, en glöd och inte allra minst för sina otroligt insatser under tävling för att göra upp i kampen om medaljerna.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*