De största tävlingarna inom e-sport – 50 år efter debuten

De största tävlingarna inom e-sport

Det är i år 50 år sedan den första kända spelturneringen inom det som idag kallas för e-sport ägde rum. Året var 1972 och på Stanford University i USA bjöd man studenter till att delta i en turnering i datorspelet Spacewar. Ett halvt sekel har gått sedan dess och idag spelar miljarder människor mot varandra dagligen, och varje år hålls tävlingar i de olika kategorierna inom sporten.

Spela hos utländska bettingsidor

I takt med att e-sportens popularitet ökar, växer även intresset för att spela om pengar på matcherna. Numera erbjuds det betting på e-sport. Främst genom utländska spelsajter,   https://utländskacasino.co/utlandska-bettingsidor/  är en jämförelsesida som är specialiserad på utländska bettingsidor som har odds på alla populära spel.

En stor anledning till att e-sporten lyckats växa sig så pass stor är utvecklingen av internet. Till skillnad från klassiska sporter som exempelvis fotboll, så krävs det inom e-sporten ingen fysisk närvaro på en specifik plats utan man kan tävla mot spelare från andra länder online.

Flera gånger om året arrangeras internationella spelturneringar där de världsledande spelarna deltar. Tävlingarna drar till sig miljoner tittare på populära streamingtjänster som Youtube och Twitch. Den sistnämnda har blivit särskilt stor inom just e-sport och en del e-sportsspelare har till och med uppnått kändisstatus tack vare ett växande antal följare på plattformen.

League of Legends World Championship

League of Legends är ett av världens mest populära onlinespel och tillhör genren MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) som är den största kategorin inom e-sport. Själva spelplanen består av en slags karta med två planhalvor, där två lag med fem spelare i vardera lagen ska försvara sin planhalva. Det lag som först tar sig över till motståndarlagets sida och lyckas förgöra dess bas vinner matchen. Varje spelare styr en karaktär som besitter unika egenskaper och styrkor.

Leauge of Legends släpptes 2009 av amerikanska Riot Games som också är värd för den årliga världsturneringen League of Legends World Championship vilket är en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom sporten.  Förra årets tävling hölls i Reykjavik på Island, dock utan publik på grund av pandemirestriktioner. Däremot kunde fans världen över följa turneringen online och som mest hade man över 73 miljoner tittare.

The International Dota 2

Spelet Dota 2 som lanserades 2013 tillhör även det genren MOBA, och påminner i grunden mycket om League of Legends med två deltagande lag som strider mot varandra. Även här är det fem spelare i varje lag som tillsammans strider för att bekämpa motståndarlaget genom att avlägsna den andra planhalvans torn samt bas för att vinna matchen.

Varje år arrangerar speltillverkaren Valve en internationell turnering på olika platser runtom i världen. Tävlingen kallas för The International och totalt deltar 18 olika lag. 12 av lagen får en direkt inbjudan av Valve, medan 6 av lagen måste delta i en regional tävling för att kvalificera till The International.

Är e-sport en idrott?

För den som är duktig inom e-sport finns det onekligen stora möjligheter att vinna, men konkurrensen mellan spelarna är hög och det är enbart de allra bästa som kvalificerar sig till de internationella tävlingarna.

Det har länge funnits diskussioner om e-sporten ska få klassas som en idrott, och hittills är det bara 20 länder där e-sporten benämns som en idrott. I Sverige är e-sporten ännu inte formellt sett en idrott eftersom den ännu inte har blivit erkänd som det av Riksidrottsförbundet, med argumentet att det inte är en fysisk aktivitet. Många verksamma inom e-sporten och Svenska e-sportsförbundet anser dock att det är fel, och menar att en e-sportmatch innebär höga stressnivåer som kräver stor uthållighet.  

Bli först med att kommentera

Kommentera