Cricket – en gentlemannasport

Cricket - en gentlemannasport

Cricket uppfanns på Englands vidsträckta fält, förmodligen av herdar som drev sina hjordar. Senare blev spelet välvilligt behandlat av aristokrater och har nu fått status som Englands nationalspel. Efter ett sekel står cricket nu på den internationella arenan, med en egen plats.

Spelet

Cricket består av två lag med 11 spelare på varje sida. Kaptenen som vinner kastet bestämmer om hans lag ska slå eller bowla först. Om de slår först är deras mål att göra många poäng och se till att det andra laget inte når upp till den poängen.

Spelets format

Cricket spelas i många olika format, men de mest populära är TEST CRICKET och ONE DAY cricket. I TEST cricket pågår spelet i fem dagar och varje lag slår två gånger – om tiden tillåter det.

ONE DAY är det mest populära formatet, där varje lag får 300 bollar för att göra poäng. Och det andra laget försöker att överträffa dem inom samma antal bollar.

Viktiga spelare

Tre funktioner hos spelarna är 1. BATSMEN, 2. BOWLING 3. FÄLTNING.

  • Batsmen – den som gör poäng av de bollar som bowlar av bowlaren.
  • Bowler – en som bowlar och försöker få slagmannen ”ut” (avvisas från planen).
  • Fielder – Spelare (10) som hjälper bowlaren att nå sitt mål och hindrar slagmännen från att göra poäng.

Batsmen

Cricketspelet kretsar huvudsakligen kring batsmen. Publiken älskar batsmen, särskilt när de slår bollen över hela spelplanen. Slagmännen är de som piskar upp stämningen i publiken, alla älskar dem, de är spelets huvudpersoner.

Många slagmän är bra, men bara några få är verkligen top notch. Deras stil, deras känsla, deras talang är unik. Var och en är sin egen.

Av de många slagmännen, av de 11 ICC (International Cricket Committee, London, Storbritannien) som erkänns, är det bara ett fåtal som blir odödliga. Så vad är det som skiljer pojkarna från männen?

Det finns många faktorer som avgör, eller snarare gör en stor slagman till en stor slagman. En naturlig talang är det viktigaste, en bra tränare och naturligtvis att prestera vid rätt tidpunkt.

Bli först med att kommentera

Kommentera