Volleybolls spelformer och grenar! 

Volleybolls spelformer och grenar

Volleyboll är en sport som många väljer att ägna sig åt under sommaren, ofta på en strand med goda vänners sällskap. Men hur spelas volleyboll som sport och vilka spelformer och grenar finns det? Vi har tagit reda på allt du behöver veta om volleyboll som sport! 

Vad är volleyboll? 

Volleyboll är en lagsport där två lag står på varsin sida av ett nät och syftet är att slå en boll till marken på motståndarlagets planhalva eller att få motståndarna att tappa bollen utanför spelplanen. Spelet börjar mer en serve och det lag som lyckas slå ned bollen på motståndarens planhalva får en poäng. 

Sporten uppfanns så tidigt som år 1895 i USA då sporten hette mintonette, och spreds sedan vidare till resten av värlen. Volleyboll är sedan år 1964 en olympisk idrott och VM turneringar har anordnats för sporten sedan år 1949 för män och 1952 för damer.  

För vem passar sporten? 

Volleyboll är en sport som passar alla, oavsett kön eller ålder. Volleyboll består av tre olika grenar som kallas för volleyboll, snowvolley och beachvolley. Varje gren har sedan en eller flera spelformer. De olika spelformerna låter alla utövare att utvecklas på sina egna nivåer, vilket gör det till en perfekt sport för volleyintresserade oavsett tidigare erfarenhet. I tävlingssammanhang så kan man börja när utövaren fyller 15 år.  

Spelregler 

Regler för sporten ser lite olika ut beroende på vilken gren du utövar. För klassisk volleyboll 6 mot 6 ställer lagen upp sig med sex spelare på varsin sida av nätet. Storleken på planen är 9×18 meter och höjden på nätet är 2,43 meter för herrar och 2,24 meter för damer. 

Själva spelet börjar med en serve och lagen har då tre slag på sig för att lyckas få över bollen på andra sidan nätet. Det lag som vinner bollen får poäng och blir det lag som även får serva. Om den såkallade serverätten går över roterar laget som vunnit bollen och den spelare som står på tur näst är den som står för serven.  

Matchen avgörs genom att man spelar först till tre vunna set där varje set är 25 poäng. Om det går till ett femte som även är ett avgörande set spelar man till 15 poäng istället för 25.

Volleyboll är en sport som spelas med händerna, men det betyder inte att man inte får ta bollen med andra delar av kroppen. Men samma spelare tillåts dock inte att göra två tillslag i rad.  

Grenar och spelformer 

Den klassiska grenen volleyboll är idag en av världens största idrotter och utövas av allt ifrån elitidrottare till den som spelar volleyboll för motion. Grenen volleyboll utmanar spelarens skicklighet att få över bollen, både mentalt och fysiskt och det är få sporter i världen som är så pass beroende av hela lagets samarbete för att vinna som i volleyboll.  

Beachvolley skiljer sig på det sätt att matchen spelas i sand och där man istället är två spelare i varje lag. Spelplanen är även något mindre än i klassisk volleyboll och bollen är speciellt konstruerad för spel utomhus.  

Då lagen endast består av två spelare per lag har man inga bestämda positioner utan man får både smasha, blocka och serva. Matchen avgörs när något av lagen blir först till två vunna set där ett set är försten till 21 poäng. Om matchen går till ett tredje set spelas det upp till 15 poäng.  

Snowvolley är den sist utvecklade grenen där man spelar på snö med tre spelare på planen i varje lag och en avbytare. Det som började som en utveckling av beachvolley har idag blivit en officiell gren och planen man spelar på är lika stor som den i beachvolley. I en snowvolleymatch spelar man tre set där det är först till 15 poäng som vinner ett set.  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*