Träningsbyxor

Förr använde man enbart träningsbyxor som tights eller joggingbyxor, när man skulle gå till gymmet eller ta en vända i motionsspåret. Att bära gymtights eller löparbyxor till vardags var något helt otänkbart och drog till sig en hel del blickar. Detta är nu ett minne blott och nu ser man nästan fler personer som använder sina gymbyxor till vardagsplagg, än man ser folk i finbyxor ute på stan. Ofta kan man bära dem till en snygg kavaj eller en matchande gymtröja som sätter pricken över i:et.

Träningsbyxan har blivit en allround

Både designen och textilierna i träningskläder har förbättrats. Mycket av denna trend började i och med Stella McCartneys samarbete med Adidas för ett antal år sedan. Hon gjorde stilfulla och moderiktiga kläder som man kunde ha året runt till många olika tillfällen. Förvisso bör man undvika att sätta på sig ett par löpartights till ett bröllop, men att bära dem till vardags när man går ut med hunden, eller på stan med kompisar, har blivit supertrendigt och bekvämt till mångas fördel. Just sportkläder har blivit ett stort genombrott i modebranschen och att bära sportkläder med en snygg touch, är en perfekt utstyrsel till att gå ut på klubb eller att ha på sig på restaurangen med ett par läckra stilettklackar. Träningsbyxan är nu här för att stanna.

Nya tekniker och textilier

Den tid då joggingbyxorna var ett par säckiga bomullsbyxor med nötta knän och rumppartier, är slut. Även gymtightsen är skapade med textilier som är till för att forma sig efter kroppen och för att suga upp fukt så snabbt som möjligt. Tygerna har utvecklats så att de andas lättare och både värmer och kyler ned när det behövs. Materialet är också avsett för vinterbeklädnad, respektive sommarplagg som man antingen kan ha som underställ eller som huvudsaklig outfit.
Lycra, nylon, polyester och coolmax är bara några av materialen att nämna och många företag tillverkar till och med sina egna tyger. Detta kan man benämna som funktionsmaterial. Framförallt ska tygerna vara lätta att bära och inte bli tunga av svetten som utsöndras.

Kompressionstights

En variant av löpartights, är kompressionsbyxan som hjälper till att minska muskelvibrationer och ger förmåga att springa snabbare, då de får musklerna att inte tröttas ut lika snabbt. Man kan jämföra dem med kompressionsstrumpa mot åderbråck. Kompressionstights sägs även minska ledernas påverkan när man har sprungit länge och då använder lederna på ett felaktigt sätt, d.v.s. belastar dem fel.
Man har dock gjort flera studier på dessa typer av tights och kommit fram till följande; kompressionsbyxor hjälper till att minska muskelvibrationerna som sägs leda till att löparen får mindre energi i slutet av passet, men man ser inte att de skulle påverka snabbheten eller styrkan mer än vanligt. Inte heller ledernas belastning minskade speciellt mycket bara för att man tränade med kompressionsbyxor. Däremot är det inte sämre än vanliga tights och som sagt var, de hjälper ändå till att minska musklernas vibration, något som en del tycker är obehagligt när de springer. Man kan alltså fortsätta med kompressionstights om man vill.

Bli först med att kommentera

Kommentera