Hästpolo – regler och information

Hästpolo - regler och information

Hästpolo har kallats för kungarnas sport, både för dess historia att spelas av kungliga hov och för den dyra underhållningen sporten kräver. Med tävlande ridande på hästar för att skjuta en boll i mål kan sporten ses som både elegant och utmanande.

Att spela hästpolo

Hästpolo spelas på en stor gräsplan, oftast på 250X180 meter och utmed kanten finns det en låg sarg. Två lag tävlar ridande på hästar med klubbor i handen. Tillsammans med sitt lag ska man föra bollen in i motståndarens mål. Varje lag har fyra spelare och det finns två mål på vardera sida bestående av två stolpar 7 meter isär.

Varje match delas in i fyra, sex eller åtta perioder. Dessa kallas för chukkas. Om bollen är död, alltså när den inte är i spelning längre, är perioden 7 minuter lång och är den inte det pågår den i 7 1/2 minut. Perioden avslutas när en klocka ringer. Det lag med flerst mål och därmed mest poäng vinner.

I pauserna burkar folk stampa ner de upprivna grästuvorna som har skett under matchen för att skydda hästarnas hovar. Det är också vanligt att en häst endast tävlar i två perioder för att inte slita ut dem.

Tips för att bli bra på hästpolo

1. Var duktig på att rida

Det låter självklart, men underskatta inte en bra ryttare. De kan röra sig bättre och snabbare på planen.

2. Använd rätt häst

Detta gäller både till att välja rätt typ av häst, rätt avel och en häst du har tränat med. Lika mycket som det behövs en duktig spelare, behövs en duktig häst då de står för ca 60-75% av succeen under tävlingarna.

3. Fysiskt stark

Träna på hästryggen, men desto mer av den. Det kan se lätt ut att rida och slå mot en boll, men det kräver fysisk styrka att hänga med i tävlingarna.

Historia

Hästpolo är en sport som har en lång historia. Den började redan i det iranska Pathien för ca 2500 år sedan. Där drog sporten nytta under pantherna av att få beskydd utav adelsmän och kungar och betraktades länge som en kunglig sport. Många kända namn genom tiderna spelade hästpolo, som exempelvis Alexander den Store och Dijingis Kahn. I det sasaniska hovet var det en del av adelsutbildningen och storkungen Shapur II var 7 år när han började spela hästpolo.

När den brittiska kolonisationen spreds bevittnade de engelska officerarna sporten och tog med sig den hem till Storbrittanien och övriga Europa. Den första poloklubben bildades i England redan år 1862. När den väl fattat tycke där spreds den sig sedan vidare till USA och även Sydamerika. I Argentina blev sporten så stor att det har blivit deras nationalsport.

Från börjar hette sporten ”chouwgān” som kom från det parthiska språket. Men efter den har rest runt har den nu blivit mer känd som Polo, eller Hästpolo som svenskar kallar den. Polo kommer från order ”pulu” och betyder kula, som är det träslag som används för att tillverka bollarna man spelar med.

Kända hästpolotävlingar

Hästpolo är tyvärr en dyr sport att delta i och är därför inte lika utsträckt inom Sverige för tävlingssyften. Det är svårt att få tillräckligt många spelare till en turnering. Men det finns gott om dem i andra länder.

Olympiska sommarspelen

Hästpolo var delaktig i OS redan år 1900, men fick bara vara med i fyra tävlingar innan den exkluderades från OS.

World Polo Championship

Upp till år 2022 kunde endast män delta i denna internationella tävlingen, men nu kan alla vara med. Den första tävlingen hölls år 1987 i Argentina och är den största globala tävlingen för hästpolo.

The US Open Polo Championship

Detta anses som den mest prestigefyllda hästpolotävlingen. Tävlande och åskådare flockas dit varje år för att se matcherna.

Hästpolo regler

Här är några av de vanligaste reglerna i hästpolo:

  1. Speltiden är vanligtvis uppdelad i fyra eller sex perioder, var och en på 7-8 minuter. Detta kan variera beroende på turneringen eller arrangemanget.
  2. En spelare får inte ta bollen över hästens huvud eller korsa linjen i mellan sig själv och klubban.
  3. En spelare får inte ta bollen med händerna, bara klubban.
  4. En spelare får inte hindra en motståndares klubba eller kropp.
  5. En spelare får inte slå motståndarens häst eller klubba.
  6. En spelare får inte rida över bollen.
  7. Ett mål räknas bara om bollen passerar genom målstolparna under matchens gång.
  8. Om en spelare slår bollen över sidolinjen eller mållinjen, återupptas spelet genom en så kallad ”hörna” eller ”målnära utspark”.
  9. Om bollen går över bortre mållinjen, återupptas spelet med en så kallad ”utspark”.
  10. En spelare får byta häst endast efter att domaren har godkänt det.

Dessa regler kan variera något beroende på var i världen hästpolo spelas och vilken typ av turnering eller evenemang det är.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*