Formel 1 – fartfyllt till max!

Formel 1

Formel 1 – Med en hjälm som tål en att utsättas av en eldsvåda som uppgår till åttahundra grader Celsius, med över sexhundra hästkrafter, med en vikt på dryga sexhundrafyrtio kilogram och klassat som världens dyraste sport. Vi talar om Formel 1 som kommit att växa sig stark världen över. Detta är en motorsportstävling som svept fram som en storm och tävlingarna går under namnet Grand Prix och detta lockar åskådare världen över. Det är stall, förenklat team, som tävlar mot varandra och var stall får ha upp till fyra tävlande i sitt team. Formel kom att stå för de regler som råder och där siffran 1 står för att detta klassas som de snabbaste bilarna.

Formel 1 växte fram ur Grand Prix-racing

I Frankrike år 1894 växte Grand Prix- racing sig fram och kom att idag räknas som de första organiserade tävlingarna för bilar. Dessa gick av stapeln som enklare tävlingar på landsvägar för att senare utvecklas till tävlingar grundade i uthållighet för både förare som bil. I takt med den tekniska utvecklingen som samtidigt skedde gjorde det möjligt att driva upp hastigheten och slutligen kom detta att lägga grund till vad vi idag omnämner som formelbilsracing, Formel 1.

Grundregler inom Formel 1

Det finns ett regelverk som FIA fastställt som samtliga stall måste förhålla sig till för att få vara med och tävla. Dessa regler ställer höga krav på bilen och dess utformning och har kommit att framtas för att öka säkerheten för de tävlande. Regler som att enbart de två främre hjulen ska vara styrbara, att chassit på bilen som max får uppmätas till 180 centimeter i bredd samt 95 i höjd samt att bilen ska ha genomgått samtliga kraschtester med godkända resultat. Det finns också regler som säger att förbränningsmotorn får som högst uppgå till 15 000 rpm, flödet av bränsle ska vara begränsad till 100 kg/h samt att endast däck från tillverkaren Pirelli är tillåtet att nyttja. Samtliga regler har kommit att tas fram i relation till att öka säkerheten för förarna samt i ett försök att hålla de enorma kostnaderna nere.

Från kvalificering till Formel 1-loppet

Världsmästerskapet inom Formel 1 går under det officiella namnet FIA Formula One World Championship. Inom Formel 1 tävlar de olika stallen i tre olika kvalificeringar för att slutligen göra upp i Formel 1-loppet. Samtliga tävlar resulterar i poäng och det är detta som slutligen korar vår världsmästare. Kvalificeringarna, förkortat Q, genomförs i tre pass, så kallade utslagningssystem.

I Q1 deltar samtliga 20 bilar och kör valfritt antal varv där de fem som uppvisar långsammaste tider lämna kvalificeringen och tilldelas startplatserna 16-20 i det stora loppet. Q2 går till på samma sätt där de fem långsammaste tilldelas platserna 11-15 i det stora loppet. I Q3 upprepas samma historia och här avgörs vilken plats de övriga tilldelas baserad på tid. Det är nu dags för det stora loppet där var förare startar på den plats de kvalificerat sig in på. Vinnaren koras efter samtliga tävlingar är avslutade och den som lyckas samla flest antal poäng går ut som segrare.

Framstående profiler inom Formel 1

Genom tiden har det kommit att skapas ett par framstående profiler och stall inom denna sport som lockar folk världen över. Ayrton Senna är vår tids främsta profil när det kommer till Formel 1 världen. Med över fyrtio vinster, med tre världsmästartitlar och med åttio pallplaceringar är han värd denna titel. Michael Schumacher från Tyskland räknas till vår tids mest framgångsrika Formel 1 förare med över nittioen vinster och sju världsmästartitlar gör detta han till en ikon. Andra välkända namn är Juan Manuel Fangio, Jim Clark Fernando Alonso och Niki Lauda.

Bli först med att kommentera

Kommentera