Nike Vaporfly och Alphafly

När Eliud Kipchoge till slut lyckades bli den första människan någonsin som sprang ett maraton under två timmar, skedde detta i ett par Nike Alphafly. Sedan dess har även motionseliten, såväl som amatörer, fått upp ögonen för de så kallade ”superskorna”. Konstigt vore väl annars, när de uppenbarligen är ett förstahandsval för mängder av duktiga löpare. Skorna verkar dessutom ha satt en ny standard för hur man bygger löparskor för långdistans.

Hur snabba är egentligen Nike Vaporfly?

Men räcker det då med ett par Nike Vaporfly för att flyga fram på olika löpartävlingar? Det är en befogad fråga, som kan ha lite olika svar. För när Kipchoge tog rekordet, ska vi påminnas att han hade 41 st harar (ja, du hörde rätt) och i övrigt perfekta förhållanden. Det var alltså inte bara skorna i sig, som var orsaken till framgångarna. Detta är inte heller något som Nike själva påstår. Kvar står då frågan hur stor betydelse hade de? När kenyanskan Brigid Kosgei sprang in på tiden 2 timmar och 14 minuter i Chigago Marathon iklädd Vaporfly på fötterna, blev det desto klarare att skorna faktiskt gjorde löpare betydligt snabbare. Sedan dess har m’ängder av rekord satts i skorna ovh Nikes Vaporfly börjar få ett rätt skaplig CV som långdistanssko.

Vad särskiljer Nike Vaporfly och Alphafly?

Det är framför allt skornas stösdämpning som särskiljer sig från andra skor och gör Nike Vaporfly och Alphafly till förstahandsvalet för den som ska springa långt. Skon passar både för den som siktar på nya personliga rekord, som för den som vill få ut så mycket av sin träning som möjligt. Det blir helt enkelt roligare att springa när skorna inte bromsar upp mer än nödvändigt mot underlaget. Att Nike Vaporfly och dess följeslagare Alphafly är perfekta för maratonlöpare råder det ingen tvekan om. Även för vanliga motionärer är skorna ett av de absolut bästa valen. Som maratonlöpare önskar man att så mycket av rörelseenergin som möjligt ska driva kroppen framåt. Ju längre man springer, ju större nytta har man av en sko som gör just detta.

Hemligheten sitter i mellansulan

Den stora skillnaden när man jämför Nike Vaporfly och Alphafly med mer traditionella skor, är mellansulan. Man har i Nikes skor skapat en bättre stötdämpning och man använder material som carbon, för att skapa en slags fjäder i mikroformat. Överlag är också skorna väldigt lätta vilket i sig sparar in tid på varje sprungen kilometer. Nike hävdade själva, då skorna lanserades, att elitlöpare sparar in omkring 4% i energiåtgång per kilometer. Denna siffra kan man ju tänka sig är den dubbla, då vanliga motionärer använder skorna. Börjar vi tala om en förbättring av energiåtgång kring 10%, kan det innebära tio till tjugo minuters förbättring på ett maraton för motionären. Denna förbättring är då helt åstadkommen på grund av skovalet. Lägger man där till ett smartare träningsupplägg, har man sitt nya rekord som i en hand. Skorna är framförallt sköna och roliga att springa, vilket räcker som argument för att prova dem.

Bli först med att kommentera

Kommentera