Hur ser Sveriges chanser ut i EM 2021?

Hur ser Sveriges chanser ut i EM 2021

Fotbolls-EM 2021 närmar sig med stormsteg och är något som många svenskar ser fram emot. Många betraktar det till och med som sommarens allra största höjdpunkt. I första hand med tanke på Sveriges medverkan såklart, men även för att det handlar om en väldigt stor turnering med många profiler där det ges möjlighet att njuta av högklassig fotboll i massvis med matcher.

Belgiens Kevin De Bruyne, Englands Harry Kane och Cristiano Ronaldo (Portugal) – för att nämna några. EM kryllar helt enkelt av stjärnor!

EM 2021 blir sannerligen en riktig fotbollsfest och Janne Anderssons manskap är i en angenäm situation med tanke på att laget inte har så mycket att förlora. Sverige slår helt enkelt ur underläge och en eventuell medalj i det här mästerskapet vore inget annat än en tämligen rejäl bonus med tanke på grundförutsättningarna.

Många landslag rankas före – till exempel Frankrike, England och Belgien. Det är inte minst tydligt när man tar del av odds för EM-vinnarna hos diverse spelbolag

Tolv landslag har i dagsläget lägre odds än Sverige för en titel. Ett EM-guld för Sverige ger hela 76 gånger pengarna som läget är nu hos exempelvis Unibet. Jämför det med till exempel endast 6 gånger pengarna för ett franskt EM-guld, vilket säger en hel del om hur låga förväntningarna är på Sverige i årets EM i allmänhet.

Alexander Isak ger Sverige offensiv spetskompetens

Storstjärnan Zlatan Ibrahimovics frånvaro är definitivt ett tufft avbräck för Sverige, men det finns å andra sidan ett antal andra spelare som har potential att kliva fram. Det gäller inte minst kreative Alexander Isak, som besitter en grymt hög kapacitet och har levererat förr i landslaget. Isak kommer troligtvis kommer vara en stor nyckelspelare för det svenska landslaget i tvåsiffrigt antal år framöver om han inte drabbas av stora skadeproblem, får motivationsbrist eller något i den stilen.

Marcus Berg och Emil Forsberg utgör exempel på ett par andra individuellt skickliga spelare i Sverige som kan göra det lilla extra samt agera mönsterbrytare när det behövs som mest. Två spelare som – när de är på spelhumör – kan få vilket försvar som helst att drömma mardrömmar.

Nyckelfaktorer för Sverige i fotbolls-EM 2021

Sveriges största hopp i fotbolls-EM 2021 är emellertid inte vissa spelares individuella skicklighet. Detta med tanke på att många konkurrenter har ännu spetsigare spelare och framför allt så många fler spetsar att mönstra. Sverige måste helt enkelt hävda sig i andra avseenden för att kunna skrälla och gå hela vägen i det här mästerskapet. Det är naivt att få för sig något annat.

Det handlar bland annat om att få ihop ett sammansvetsat lagkollektiv där alla spelare jobbar stenhårt för varandra och spelar uppoffrande i alla lägen. Sverige måste bli en lagmaskin med en inställning utöver det vanliga..

Försvarsspelet lägger grunden till mycket. Här gäller det att svenskarna agerar med mycket disciplin och tålamod, samtidigt som Mikael Lustig & Co spelar smart mot individuellt offensivt skickligt motstånd. Lägstanivån på försvarsfronten måste vara tämligen hög om det ska bli något bra av det här.

Kontringsspelet är ett exempel på en annan ytterst viktig nyckelfaktor för att Sverige ska kunna gå långt i EM 2021. Janne Anderssons gäng måste utnyttja omställningarna som dyker upp emellanåt och vara effektiva framåt i samband med dessa kontringar. Chanser i offensiven kommer skapas förr eller senare – då gäller det att vara på tå och agera med mycket effektivitet i avslutsfasen. Sverige har inte råd att vara ineffektiva framåt med tanke på att guldkandidaterna i fotbolls-EM kommer skapa så många fler kvalificerade målchanser i det långa loppet.

Bli först med att kommentera

Kommentera