Världsrekord längdhopp genom tiderna

Världsrekord längdhopp genom tiderna

Världsrekord längdhopp genom tiderna – Längdhopp är en friidrottsgren som går ut på att deltagarna ska försöka hoppa så långt som möjligt. Den som hoppar springer först på en ansatsbana som är mellan 15 till 25 meter lång, de når sedan en planka som de måste hoppa från in i en sandgrop. De måste dessutom träffa plankan på rätt plats, skulle de placera foten en halv centimeter på den röda linjen innebär det att hoppet inte kommer räknas.

Längdhopp har varit en gren i olympiska spelen sedan slutet av 1890-talet och ingår idag i alla större friidrottsmästerskap. Men hur långt hopp gör deltagarna? Det varierar en hel del, men hoppen brukar ligga mellan sju till just under 10 meter. Här har vi listat några av de som tagit världsrekord i längdhopp genom tiderna. Vi har dock valt att lista hur långa deras längsta hopp har varit, även om det inte var just den längden de vann världsmästerskapet med.

5. Ivan Pedroso, 8,70 m

På femte plats hamnar Ivan Pedroso som hoppade en längd på 8,70 meter under världsmästerskapen i friidrott år 1995. Pedroso föddes i Havanna och började sin karriär inom längdhopp redan som ung. Han hoppade över åtta meter för första gången vid junior VM år 1990. Sedan dess har han lyckats relativt bra och tagit guld ett antal gånger.

4. Irving Saladino, 8,73 m

På fjärde plats över de längst hoppen som gjorts i längdhopp hamnar Irving Saladino från Panama. Han hoppade en längd på 8,57 meter år 2007 i Tokyo och blev därmed världsmästare i längdhopp. Dock är det inte det längsta han någonsin hoppat, han hoppade nämligen en längd på hela 8,73 meter i en tävling som hölls i Hengelo år 2008.

3. Dwight Phillips, 8,74 m

På tredje plats hamnar Dwight Phillips med en längd på 8,74 meter. Detta skedde under en gala som hölls i staden Eugene i USA år 2009. Phillips som kommer från Georgia, USA har även vunnit guld i längdhopp ett flertal gånger.

2. Carl Lewis, 8,91 m

Carl Lewis från Alabama hoppade under OS i början av 1990-talet en längd på hela 8,97 meter. Under hoppet hade han dock medvind vilket innebar att detta resultatet inte gick att räkna med. Men trots detta är det ändå många som anser att han är en av längdhopparna som har gjort ett av världens längsta hopp.

1. Mike Powell, 8,95 m

Personen som idag håller världsrekordet i längdhopp är Mike Powell. Detta rekord tog han i OS år 1991. Sedan dess är det ingen som har lyckats överta rekordet. Powell vann över Carl Lewis som samma tävling hoppade en längd på 8.91 meter. Men tyvärr räknades inte Lewis resultat med tanke på att han hade stark medvind när han hoppade.

Mike Powell har, tillsammans med Carl Lewis, Ivan Pedroso och Dwight Phillips blivit världsmästare ett flertal gånger under sina karriärer. Men trots att det är ett antal år sedan Powell tog världsrekordet i längdhopp på 8,95 meter är det fortfarande ingen som har lyckats slå det.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*