Padel

Padel eller padeltennis som sporten också kallas är en racketsport där reglerna i tennis och squash blandas. Man spelar på en padelplan och planhalvorna delas med ett nät. Runt om padelplanen finns väggar som faktiskt får användas i spelet. Där kommer likheterna med squash in.

Vad har padelsport för ursprung?

Från början tror man att padel kom från Mexiko. I Acapulco spelades nämligen sporten så som vi känner till den där på 1960-talet. Sporter liknande paddeltennis har dock spelats sedan 1920-talet. Just padel blev sedan som störst i centralamerika samt sydamerika innan den fördes vidare till Europa. Det var Spanien som sporten först dök upp i, men den slår fram genom flera länder snabbt och sporten växer fort i popularitet. Det var dock inte förrän år 2016 som ordet padeltennis blev ett känt svenskt ord.

Vilken utrustning behövs?

För att du ska kunna spela padel behöver du en boll och ett padelracket. Racket har inte strängar utan det har istället en hel slagyta med små hål. Racketen kan vara tillverkad av flera material men det vanligaste är olika typer av komposit. Racken finns i flera olika varianter för att passa olika spelare samt olika spelstilar. Bollen som används är lite mjukare än en tennisboll, men för nybörjare fungerar just tennisbollar precis lika bra som riktiga padelbollar.

I klädväg kan man spela klädd så som man själv trivs. Det är dock viktigt att man har på sig bra skor. För att man inte ska halka bör skons sula vara mönstrad och vill man köpa en speciell sko för sporten bör de ha stöd för fotleden och ge god stötdämpning under foten. Elitepadel anser att Adidas Courtjam Bounce Men är de bästa padelskorna för dig med låg budget.

Padel i Sverige

I dag har sporten padel vuxit enormt i Sverige och antalet banor blir bara fler och fler. Det finns över 500 banor som har öppet året runt, och dessutom tillkommer portabla banor som kan monteras upp i samband med olika event eller arrangemang. Banorna finns i Sverige både inomhus och utomhus, och anläggningarna kan variera rejält i storlek. I takt med att sporten växer blir banorna fler och en stor fördel är att det inte är speciellt dyrt att spela sporten. Det leder till att många vågar prova den, även om de inte gillat racketsporter innan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*