Så kopplar du av efter matchen

Så kopplar du av efter matchen

Olika sportmatcher kan vara påfrestande för både nerverna och kroppen – oavsett om du sitter uppe på läktaren och nervöst biter på naglarna eller om du sprungit 90 minuter i ösregn. Som tur är finns det massor av avkopplande och återhämtande aktiviteter att ägna sig åt efter en tuff match. Oavsett om du vill koppla av med mobilspel i soffan och ett nätcasino med Swish, eller om du föredrar en mer fysisk aktivitet som en lång promenad har vi samlat fyra tips som garanterat kommer få sig att slappna av efter en intensiv matchupplevelse.

1. Titta på avslappnande film

Att sätta sig tillrätta i soffan och starta en film är inte bara mysigt och underhållande utan även terapeutiskt. ”Filmterapi” är ett begrepp som vuxit sig allt starkare där coachning och terapisessioner kopplas till filmens värld. Genom att välja rätt sorts film för att slappna av kan vi framkalla en rad olika känslor som får oss att må bra och varva ner.

Välj gärna en film med ett lugnt tema om du känner dig uppskruvad och vill slappna av. Även filmer med roliga inslag kan få oss att ryckas med i handlingen och skratta, vilket i sig är avslappnande.

Passa på att göra hela ditt utrymme mysigt innan du startar filmen: Rätt belysning, levande ljus och en mjuk filt är alla små faktorer som höjer mysfaktorn.

2. Lyssna på musik

Rätt sorts musik har bevisat positiva effekter på vår mentala hälsa och vårt välbefinnande. Lugnande toner kan bland annat sänka vårt blodtryck, lindra smärta och dämpa ångest. Många forskare tror att anledningen till detta är att vår kropp har en rytm och att våra kroppsliga funktioner ansluter sig till musikens takt, vilket kan lugna andningen, pulsen och stressnivåerna.

Känner du dig upprymd och vill slappna av kan det alltså vara bra att lyssna på några lugna toner då studier har visat att rätt sorts musik minskar vår stress och oro lika bra, eller i vissa fall bättre, än olika mediciner och mer traditionella avslappningsövningar.

Fördelarna med att slappna av till musik är att du även kan göra andra saker samtidigt. Kanske tycker du att det är terapeutiskt att stå med händerna i varmt diskvatten samtidigt som du har avkopplande musik i lurarna, eller att fixa och dona med något annat i ditt hem.

3. Slappna av i badkaret

Varmt vatten har en bevisat lugnande effekt på kroppen och är ett säkert kort för den som vill slappna av så fort som möjligt. I takt med att kroppstemperaturen stiger kopplar vi av och blir ofta lite sömniga vilket gör det till en perfekt kvällsaktivitet innan vi går och lägger oss.

I badet frigörs kroppens egna endorfiner, vilket minskar eventuell smärta och skänker bättre sömnkvalitet. En kombination av varma temperaturer och vattnets flytkraft kan även göra underverk för stela muskler, huvudvärk och stress. Har du möjlighet att välja ett badkar med massagefunktion är det ännu bättre då det hjälper till att göra kroppen fri från stresshormonet kortisol.

Ett varmt bad kan även hjälpa dina muskler att återhämta sig efter ett hårt träningspass.  Det varma vattnet är bra för ömma muskler och kan lindra smärta från överbelastning och träning. Ett annat plus är att det varma vattnet kan förbättra blodcirkulationen.

4. Gå ut i skog och mark

Har du hört talas om den senaste trenden forest bathing? Det kan låta exklusivt men innebär faktiskt inte inget annat än att bege sig ut i skog och mark och njuta av den lugnande naturen. Under trädkronornas lugnande och vajande rörelser tenderar vi att slappna av och leva i nuet.

Med denna form av ekoterapi ute i skog och mark kan du låta dig omges av den uppslukande känslan och atmosfären i skogen för att få en ordentlig dos av mindfulness. Förutom den friska luften kommer skogsvandringar med en rad andra fördelar: Du får en välbehövlig paus från artificiellt ljus och skärmar, pulsen sänks och kroppen slappnar av, du använder alla dina sinnen vilket gör dig mer i synk med din omgivning och du får fysisk träning.

Utöver detta andas du även in så kallade fytoncider vilket är eteriska oljor som avges från träd och buskar med förmågan att minska depression och ångest samt förbättra immunförsvaret. Denna typ av avslappning har visat sig vara så produktiv att sjukvården i Korea och Japan till och med börjat ge ut skogspromenader på recept.

Få saker är så engagerande och medryckande som sportupplevelser, oavsett om man själv deltar eller ser på. Efter en riktigt bra match kan det vara passande med en avslappnande aktivitet som hjälper oss att koppla av och återgå till vardagen. Med de enkla tipsen i detta inlägg kan du snabbt och lätt varva ner efter matchen oavsett om du vill få en god nattsömn eller fortsätta med din dag på ett harmoniskt sätt.

Bli först med att kommentera

Kommentera