Wimbledon i London

Wimbledon i London

Tennisturneringen i Wimbledon, också känt som Wimbledon Championships och All-England Championships, är det äldsta tennismästerskapet i världen, och anses att vara en av dem mer prestigefyllda tennismästerskapen som man kan tävla i.

Idag tävlar både män och kvinnor från hela världen i Wimbledon turneringarna och i dess historia av vinster ingår några av de största tennisnamnen i världen.

Vi ska ta en titt på Wimbledon idag och några av våra stora namn som vunnit Wimbledon genom tiderna!

Hur startade mästerskapet?

Det första tennis mästerskapet hölls år 1877 och ägde rum på All England Croquet and Lawn Tennis Club. Mästerskapen har hållits varje år under slutet av juni och tidigt juli sedan den första turneringen gick av stapeln.

Idag anses det som en av de fyra “Grand Slam” platserna. “Grand Slam” är en term som används av tennisspelare för att beskriva någon som har vunnit på alla de fyra stora tennisklubbarna i världen. I denna lista ingår även Australien, Frankrike och USA Open. Wimbledon är den enda platsen där alla deltagare fortfarande spelar på gräs, medan de andra Grand Slam-platserna har bytt till hardcourt.

Wimbledon och kvinnliga deltagare

Wimbledonturneringen började som ett strikt mansdominerat alternativ för tennisspelare, men inte långt efter dess start så började man även låta kvinnor att delta. Den första kvinnan som någonsin deltog i Wimbledon var Maud Watson, som spelade under dam-mästerskapen år 1884.

Många år senare så skulle en kvinna bli den allra första personen någonsin inom tennisvärlden som vann 3 olika Wimbledonmästerskap under en kort ettårsperiod. Detta var år 1920, och tennisspelaren var Suzanne Lenglen från Frankrike. Hon tävlade då i både singel och dubbeltitlar.

Men Lenglen skulle inte bli den sista, under flera år senare så har kvinnor dominerat Wimbledon mästerskapen i sin kategori men höga och återkommande vinster. Den kvinna som fått flest vinster i Wimbledons damtennis är Martina Navratilova med 9 Wimbledontitlar och 18 Grand Slams totalt!

Vem har flest titlar genom tiderna för herrtennis?

Den tennisspelare som haft flest vinster genom tiderna mellan 1968 till 2021 är den Schweiziska spelaren Roger Federer. År 2017 lyfte han trofén för åttonde gången, vilket gör honom till den spelare med flest vinster fram till idag. På andraplats har vi Pete Sampras med sju vinster.

Sveriges Tennisstolthet!

Det är svårt att tala om Wimbledons historia och dess relation till Sverige utan att minnas och tala om Björn Borg. År 1980  hade han vunnit singeltitlar fem år i rad, vilket var en oavbruten sträcka som inte hade setts sedan 1880-talet, då av spelaren William Renshaw. Liknande vinster för den kvinnliga delen av tennisturneringen levererades av Laurie Doherty under 1900-talet. 

Wimbledon idag

Wimbledonturneringarna för i år är schemalagda att börja måndagen den 27 juni, med ett avslut söndagen den 10 juli på All England Club i London. I år skiljer sig Wimbledonmästerskaps regler lite från de andra åren. Under dem senaste 134 mästerskapen så har det funnits en obligatorisk vilodag som heter “Middle Sunday”. Syftet med “Middle Sunday” har tidigare varit att ge både spelarna och gräset en paus och chans att återhämta sig innan tävlingen fortsätter, och var vanligtvis följt av “Manic Monday”.

Detta år håller Wimbledon istället matcher varje dag. Men med borttag av en tradition återhämtas en annan, nämligen “The Queue”. Detta är en gammal tradition under Wimbledonmästerskapen som pausades under pandemin. The Queue refererar till den långa kön av fans som brukar tälta utanför tennisklubben med en önskan om att få tag på biljetter till matcherna, samma dag. Den som har tur får då se matcherna avgöras i realtid!

källor:

https://www.britannica.com/sports/Wimbledon-Championships

https://playersbio.com/most-wimbledon-titles-female/

Bli först med att kommentera

Kommentera