Skidglasögon

Skidglasögon

Skidglasögon – Att susa ner för skidbacken är en underbar känsla. Men för den bästa skidupplevelsen krävs ett par riktigt bra skidglasögon som skyddar mot väder och vind för att inte blända dig under resan ner för backen. Här följer några tips på hur du ska hitta de rätta skidglasögonen just för dig.

Formen på linsen

Cylindriska linser

Den cylindriska linsen har en horisontell kurvatur men är lite mer platta åt det vertikala hållet. De är oftast billigare i pris och ger ett bra skydd vilket gör att de passar nybörjare eller de som inte känner behov av att ge sig ut i tuffa miljöer.

Sfäriska linser

Den sfäriska linsen har en jämn kurvatur både horisontellt och vertikalt vilket gör att de ser rundare ut. Fördelarna med dessa är att de ger ett bättre periferiseende med mindre risk för imma på linsen och bländade reflexer. De är dock dyrare, men presterar även bättre. Passar dig som är erfaren åkare som kräver lite mer av dina skidglasögon.

Linsens färg

Färgen på linsen har inte bara med stil på skidglasögonen att göra. Färgen är den del som avgör hur mycket ljus linsen släpper in och hjälper dig med att inte bli bländad av solen i backen. Det mäts i en skala som kallas för VLT (Visible Light Transmission) och går från allt mellan 0-100%. De flesta linser ger även ett bra skydd mot solens UV-strålning.

Soliga dagar

När det är ett lägre tal på den mätbara skalan är linsen mörkare och släpper därför in mindre ljus. Dessa linser kommer oftast i färger som svart, grå, brun eller guld och har en VLT på 5-10%. Använder du dessutom sfäriska linser stoppar kurvaturen solen från att blända dig ännu mer.

Dimma och snöfall

Vid sämre sikt som vid dimma och snöfall behövs linser som låter dig se höga kontraster. Genom att använda färgerna rosa, gul, orange eller blå får du en VLT på 60-90% och hjälper dig att se lättare.

Utbytbara linser

Det finns många modeller idag som låter dig byta linser på dina skidglasögon. Det är perfekt för dig som spenderar många timmar uppe i skidbacken och vill snabbt och smidigt kunna anpassa dig till alla väder.

Väljer du att byta ut dina linser är det dock viktigt att ta hand om dem som ligger lösa. Låt dem aldrig gå emot skarpa ytor och torka dem aldrig med en hård skidhandske. Ha en putsduk redo och gärna ett fodral eller en säker plats där dina linser ligger skyddade.

Ram

När det kommer till ramen är det alltid bäst att prova dig fram till den som passar din ansiktsform bäst. Det är även bra att prova den tillsammans med den hjälm du kommer ha på dig eftersom den kan påverka hur glasögonen sitter.

En bra passform för ramen är att du ska kunna andas utan problem samtidigt som den omsluter hela ditt ansikte utan att lämna några glipor. Detta är för att snön inte ska kunna komma in. Prova att sätta på dig skidglasögonen och för ett finger längs med hela ramen. Finns det minsta lilla glipa någonstans bör du prova ett annat par.

Ventilation

Alla skidglasögon har alltid någon sorts ventilation för att de inte ska imma igen. Var och hur den ventilationen sitter skiljer sig mellan modeller och har du redan en hjälm du ska åka med är det viktigt att din ventilation inte blir blockerad av hjälmen. Ännu en anledning att ta med din hjälm när du ska prova skidglasögon.

Sammanfattning

Ett par skidglasögon är bland det viktigaste du kan ha med din i skidbacken. De skyddar mot väder, vind och den bländade solen. Det finns mycket att tänka på när du ska välja rätt par, som passform på ramen, linsens form och färg. Men när du väl har funnit rätt par kommer de låta dig njuta av många timmar ner för de snöklädda backarna.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*