Padel i Sverige

Padel i Sverige

För 10 år sedan var det nästan ingen som visste vad Padel var för något. Kanske var det någon som hade spelat på semester i Spanien där det har varit populärt länge men det fanns i stort sett inga hallar i Sverige. Nu är det i stort sett tvärtom. Det finns nästan ingen som i alla fall har testat padel och inte många som har testat utan att gilla det. Det har gått otroligt fort för padel att etablera sig i Sverige och en förklaring är att det beskrivs som en väldigt lätt sport. Det gör att i stort sett alla kan spela det. Det är inte lika svårt som tennis som kan ta långt tid att lära sig tillräckligt bra för att kunna få till ett vettigt spel. i padel spelar man alltid med en annan spelare vilket gör att ens egen prestation inte är så avgörande som i tennis. Har man en riktigt bra medspelare så kan hen rädda en från många situationer.

Grunderna i spelet

Padel spelas på en bana med omkringliggande glasväggar och det är två spelare i varje lag. I mitten av planhalvan finns ett nät som skiljer sidorna åt, på detta sätt påminner det mycket om tennis. Bollen får dock studsa på ett helt annat sätt i padel än i tennis. Det går att valla bollen i väggarna och det gör att möjligheterna till hur man kan slå över bollen blir näst intill oändliga. Det är lätt att bli snurrig första gångerna man spelare men det vänjer man sig vid ganska snabbt. Sporten beskrivs ofta som en blandning mellan tennis, squash och badminton.

Historien bakom padel

Padel sägs ha uppfunnits i New York av en präst. Detta var i slutet av 1800-talet. Hans grundtanke var att skapa något för fattiga barn att göra då de ofta drev runt på gatorna och skapade oreda bland befolkningen. Då tänkte han att en sport som alla kunde spela skulle göra att de fokuserade på annat än kriminalitet. Från New York och gatorna så spred sig sporten till kryssningsfartyg och i och med dem så spred den sig till Europa. Detta var grunden till sporten. Det var inte precis samma storlek på banan eller samma regler som idag men grunden lades då. Den moderna padeln startades inte förrän på 1960-talet.

När det om till Sverige

Det var mexikanaren Enrique Corcuero som skapade denna sport i Acapulco då han inte hade tillräckligt stor trädgård för att kunna anlägga den tennisbana som han hade drömt om. Vi hoppar fram ett tag och Thommy Andersson är den som brukar sägas ha tagit padeln till Sverige så sent som 1998. Han tog med sig sporten hem från Marbella i Spanien. Den första padelklubben bildades i Båstad i Skåne.

Det var under en lång tid mestadels i Skåne som padel spelade men när Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman startade en padelhall i Stockholm så blev det genast populärt och et var svårt att få tag i tider. Efter detta så har många svenska stjärnor finansierat padelhallar. Zlatan har egna hallar och även Markus Rosenberg.

2014 så fanns det 100 licensierade spelare i Sverige och 2020 så fanns det 2000 spelare. Det stora antalet som spelar är inte licensierade dock utan bara folk som vill spela på sin fritid. Där är det en enorm ökning. 2014 så var det 620 unika spelare som hade bokat en bana under året och 2020 såhade det stigit till smått otroliga 485 000 unika spelare som bokat en bana. Då får vi även ha i åtanke att det är fyra personer som spelar varje gång. Det är verkligen padelfeber i Sverige.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*