Vila i frid Pelé!

Vila i frid Pelé

Beskedet att den brasilianska fotbollsikonen Pelé gått bort kommer knappast som någon chock eller överraskning, med tanke på rapporterna om hans försämrade hälsotillstånd som på senare tid strömmat in. Dock kändes det fortfarande som en riktig käftsmäll!

Det känns på ett sätt extra jobbigt att han inte innan sin död fick se det brasilianska landslaget, det landslag som han brann för och älskade så mycket, ta sitt sjätte VM-guld. Det hade på många sätt och vis varit det perfekta avslutet för den legendariske spelaren. Det gör inte heller saken bättre att det istället var ärkerivalen Argentina som tog hem guldet, fastän Maradona förhoppningsvis fick njuta av det uppe i himlen.

Istället för att fokusera på det negativa bör vi dock göra vårt bästa för att försöka vara positiva och tänka på vilken fantastisk karriär Pelé fick uppleva, både som aktiv spelare och som pensionär. Eller vad sägs om tre VM-guld? Det är något ingen annan spelare lyckats vinna. Som svensk kan man också känna sig stolt över det faktum över att han vann sitt första guld på svensk mark. Hans Brasilien lyckades i finalen besegra Sverige med 5–2 i Stockholm efter två mål av legenden själv – detta då han endast var 17 år gammal.

Utöver att vara den spelare som vunnit flest VM-guld i historien är Pelé också den yngste målgöraren i ett VM, den yngste hattrick-målgöraren, den yngste finalisten och den yngste spelaren någonsin som gjort mål i en VM-final. Det är med andra ord inget dåligt facit han lämnar efter sig! Och då har vi inte ens nämnt allt han uppnådde under sin karriär.

The greatest

Vidare har Pelé fått epitetet ”The greatest”, alltså ”Den störste” av FIFA. 1999 blev han utnämnd till ”Athlete of the Century”, eller ”Århundradets idrottare” av Internationella Olympiska Kommittén. Den ansedda tidskriften Time hade samma år också med honom på sin lista över århundradets viktigaste människor. Året därpå, alltså år 2000, blev han utsedd till ”World Player of the Century”, eller ”Århundradets spelare”, av IFFHS (International Federation of Football History & Statistics), samt ”FIFA Player of the Century” av FIFA, ett pris han vann tillsammans med Diego Maradona. Han har även en plats i Guinness rekordbok som den störste målgöraren någonsin i fotboll med sina 1 279 mål på 1 363 matcher (inklusive vänskapsmatcher).

Låt oss inte heller glömma det faktum att Pelé, efter att ha avslutat sin karriär som aktiv, fick se sitt älskade Brasilien vinna ytterligare två VM-guld, ett 1994 vid VM i USA och ett 2002 vid VM i Japan-Sydkorea.

Personligen vill jag passa på att skänka mina tankar till Pelés familj, och framför allt till hans mamma Celeste som fyllde 100 år förra månaden. Ingen förälder ska behöva överleva sina barn, men samtidigt är det inte heller många föräldrar som får nöjet och privilegiet att ha en son som Pelé. Vila i frid Pelé, du kommer alltid att vara och bli ihågkommen som fotbollens överlägset störste!

Bli först med att kommentera

Kommentera