Vad är Super Bowl?

Vad är Super Bowl?

Vad är Super Bowl? – Det är kanske inte den största händelsen för många människor i Sverige men sett globalt så är Super Bowl en av de absolut största sporthändelserna i världen varje år. Det är finalmatchen i NFL. NFL står för National Football League. Det är den amerikanska fotbollens vinnare som ska utses. Varje år är det första söndagen i februari och då stannar USA och de flesta tittar på detta. Även de som inte har ett brinnande intresse dras ofta in i Super Bowl då det finns mycket underhållning vid sidan av som brukar bli nästan lika uppmärksammat. Det är den mest tittade sporthändelsen i USA varje år och att få in en reklamsnutt blir dyrare och dyrare för varje år. Det är den dyraste reklamen ett företag kan köpa in sig på sett i antal sekunder den kommer att visas. Att få sjunga i pausen som underhållning är en enorm ära och något som de flesta artister strävar efter. Det lag som vinner får ta emot den mycket åtråvärda Vincent Lombardi Trophy som är uppkallad efter en tränare som tragiskt gick bort på 70-talet.

När startade det?

Det startade på 1960-talet och även då det har funnits rivaliserande ligor som har gjort anspråk på att kora USAs bästa Football-lag så har NFL aldrig varit riktigt illa ute för att mista sin plats som den bästa ligan. Det mest hängivna försöket gjorde på 1970-talet då AFL, American Football League, ville kora det bästa laget men fans och spelare valde att vara lojala till NFL. 1966 slogs det fast att NFL skulle var den liga där den främsta skulle koras. Det var svårt att komma överens om hur en liga skulle utformas för att USA är ett så enormt land. Innan 1966 så fanns det två ligor, AFL och NFL. I början kallades därför NFL för AFL-NFL-världsmästerskapen. Nu är finalen alltid en match mellan de bästa lagen från respektive conference. En Conference är en del av landet som har en liga. Det är uppdelat i den östra och västra delen av landet. Det bästa laget från respektive del möts senare i Super Bowl.

Det mest framgångsrika lag genom tiderna är New England Patriots som har vunnit Super Bowl 6 gånger och förlorat finalen 5 gånger. Därefter kommer Pittsburgh Steelers som även de har vunnit 6 gånger men förlorat finalen 2 gånger så de har alltså varit i färre finaler. Den spelare som har vunnit Super Bowl flest gånger är Tom Brady. Han spelar som quarterback och det anses vara den viktigaste positionen på plan då hen ofta står för de mest avgörande passningarna.

Underhållning i världsklass

Som skrivet här ovan så är det nästan lika mycket uppmärksamhet varje år på vem som får sjunga under finalen. Det är en halvtimmes show där en världsstjärna får uppträda inför sitt livs största publik. Det är även marscherande orkestrar från skolor men den mesta uppmärksamheten ligger på artisten. Varje år när det offentliggörs vem det är som ska få det åtråvärda uppdraget är det stor uppståndelse och folk ska diskutera om det är rätt eller inte. 2022 har redan sin underhållning klar.

Det är klart att det blir Snoop Dogg, Dr. Dre, Eminem, Mary J. Blidge och Kendrick Lamar. En spännande grupp som kommer att framförande hiphop och rap. Själva finalen kommer att vara den 13 februari i Kalifornien. NBC är det tv-bolag som har fått möjligheten att sända hela spektaklet. Det är lotten som avgör var Super Bowl ska spelas. Det avgörs för flera år framöver och det är helt slumpmässigt var det kommer att vara. Även lottningen är tv-sänd och sedd av miljoner.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*