Golfklubbor – 5 olika typer av klubbor för golfspel

Golfklubbor

Träklubbor

Träklubbor är långdistansklubbor som är avsedda för att bollen ska färdas en lång sträcka. De brukar ha ett stort huvud och en lång axel för att man ska uppnå en maximal klubbhastighet. Historiskt sett så tillverkades träklubbor av träslaget persimon och det var framförallt tillverkaren Ping som gjorde dem. År 1979 kom sedan Taylormade Golf med de första träklubborna gjorda av stål. Det är även vanligt med material som kolfiber, titan eller skandium nu för tiden. Även om de flesta träklubbor inte är tillverkade av trä längre så kallas de fortfarande så för att beteckna deras form och hur de används på golfbanan. 

Järnklubbor

Järnklubbor är klubbor med ett fast huvud som är helt i metall. Ytan på huvudet är platt och vinklad, skaftet är kortare och det är också mer upprätt än på en träklubba. Järnklubbor är utformade för att användas till en mängd olika slag ute på banan. Det kan vara alltifrån fairway till i terrängen. Järnklubborna är numrerade oftast från 1 till 11 och det motsvarar vilken vinkel de har. Järnklubborna har också fått sitt namn eftersom de förr ofta var tillverkade i järn. Idag är det vanligt med olika stållegeringar. 

Wedgar

Wedgar är som en underklass till järnklubborna kan man säga. De har högre vinkel än vad de har. De brukar ligga på 47-48° medan järn-9 ligger på 44-45° ungefär. Andra funktioner som skiljer den är att huvudet väger mycket och att ytan på det är stort. Det gör att det är lättare att använda wedgar. Man kan använda wedgar på massa olika korta avstånd, på hög höjd, där man måste ha hög precision och för att placera bollen på fairway. Det finns fem olika sorters wedgar och de är pitching wedge, gap wedge, sand wedge, lob wedge och ultra lob wedge.  

Putters

Putter är en klubba som har en vinkel på max 10°. Den är mest till för att man ska rulla bollen på green mot hålet. Putter som är nya och de allra flesta som tillverkas idag har spår i huvudet för att det inte ska bli något sladd på själva rullningen. Putter är den enda klubban som får ha vissa speciella funktioner. Den får ha två huvuden man kan slå med, greppet behöver inte vara cirkulärt, greppet och skaftet får vara böjt och den är helt enkelt mest till för att hjälpa spelarna att klara sin målsättning. 

Chipper

Chipper är en klubba som ska kännas som en putter men som har mer vinkel på huvudet. Man ska med hjälp av den kunna lyfta bollen ur det högra gräset precis utanför green in på green. Den här klubban gör ungefär samma sak som en järnklubba förutom att den är nästan likadan som en putter. Chipper brukar ha en vinkel på mer än 10°. För att få användas i tävlingar får chippern inte ha någon av de funktionerna som en putter har som nämndes tidigare.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*