Vilket lag vinner VM 2022?

Vilket lag vinner VM 2022?

För första gången någonsin så spelas ett Världsmästerskapet (VM) i fotboll i mellanöstern (21 november – 18 december). Historiskt sett så har alltid mästerskapet utspelat sig under sommarmånaderna men på grund av att det hela i år avgörs i Qatar, så har man valt att göra ett undantag.

Detta främst på grund av att Qatar som under sommarmånaderna upplever temperaturer upp emot 50° så skulle mästerskapet vara omöjligt att genomföra på grund av den uppenbara risken att drabbas av värmeslag, både när det kommer till spelartruppen men även för miljoner av fans vilka kommer finnas på plats för att heja fram sitt land till den åtråvärda bucklan!

I Qatar-VM 2022 så ser det mer spännande ut än någonsin, främst på grund av att det hela ”på förhand” inte har en given favorit utan det hela ser ut att vara en ganska öppen historia. Kommer vi för första gången att få uppleva att en ”underdog” får äran att lyfta den mäktiga VM-bucklan eller kommer en av de forna vinnarna återigen få lägga till en stjärna på landslagströjan?

Storfavoriterna till VM i fotboll 2022

Mästerskapet bjuder på ett antal spektakulära sammandrabbningar – inte minst det ”på förhand” mest intressanta stormötet i form av Tyskland och Spanien, vilka båda för övrigt vunnit mästerskapet tidigare.

Det hela får anses vara som en ganska tuff lottning för tyskarna, men där ”Mannschaft” som vanligt får finna sig i att var den inofficiella favoriten. När det kommer till andra stornationer så fick de senaste EM-silvermedaljörerna – England – en åtminstone på förhand enklare lottning.

I årets upplaga så får engelsmännen mäta krafterna med USA, Iran samt den på förhand mest prestigefyllda matchen i form av Wales. Spelar man dock sina kort rätt så kan man räkna med en ganska behaglig resa fram till åttondelsfinalerna.

När det kommer till Fotbolls-VM oddsen och favoriterna så ser det hela ut på förhand (som vanligt) att handla främst om följande länder:

  1. Argentina

Förmodligen sista chansen för Messi att lägga beslag på den enda bucklan som han saknar.

Argentina återfinns i grupp C och kommer möta Saudiarabien, Mexiko och Polen. För spelschema vänligen se tabellen nedan. Notera att tiden anges i lokaltid

Matchschema för grupp C

DatumMotståndareTid (ET)Stadion
Tis, nov. 22Argentina mot Saudiarabien5 a.m.Lusail-stadion
Lör, Nov 26Argentina mot Mexiko2 s.m.Lusail-stadion
Ons 30 nov.Polen mot Argentina2 s.m.Stadion 974
  • Brasilien

Anförtrodda av Neymar och Real Madrids storstjärnor så kan nationen med lite tur kamma hem det hela. Brasilien återfinns i grupp G och får möta krafterna med Serbien, Kamerun och Schweiz där man inleder gruppspelet med att möta serberna. Alla motståndarna ligger på en ganska likvärdig nivå, något som innebär att brassarna får plocka fram samban om mesta-mästarna ska ta hem ännu en buckla.

Matchschema för grupp G

DatumMotståndareTid (ET)Stadion
Tors, nov. 24Brasilien mot Serbien2 s.m.Lusail-stadion
Mån 28 nov.Brasilien mot Schweiz11 a.m.Stadion 974
fre 2 dec.Kamerun mot Brasilien2 s.m.Lusail-stadion
  • Tyskland

Mannschaft har återigen byggt ett nytt lag som kommer utmana om bucklan.

Tyskarna kommer få bekänna färg ordentligt i form av att man möter Spanien, Japan samt Costa Rica. Lyckas man ta sig vidare från gruppspelet så kan det hela bära ända fram till bucklan för ”Mannschaft”.

Matchschema för grupp E

DatumMotståndareTid (ET)Stadion
ons 23 nov.Tyskland mot Japan8 a.m.Khalifa International-stadion
Sön 27 nov.Spanien mot Tyskland2 s.m.Al Bayt-stadion
Tors, 1 dec.Costa Rica mot Tyskland2 s.m.Al Bayt-stadion
  • Spanien

Har en blandning av både unga och mer rutinerade stjärnor och kommer utmana om det hela när det väl nalkas.Spanjorerna har som redan nämnts ovan tyskarna i sin grupp där man även får bekänna färg mot Japan och Costa Rica. Tar man sig vidare från gruppen så har man en gedigen chans att stå som slutsegrare när det hela ska avgöras under finalen i december.

Matchschema för grupp E

DatumMotståndareTid (ET)Stadion
ons 23 nov.Spanien mot Costa Rica11 a.m.Al Thumama-stadion
Sön 27 nov.Spanien mot Tyskland2 s.m.Al Bayt-stadion
Tors, 1 dec.Japan mot Spanien2 s.m.Khalifa International -stadion
  • Frankrike

Förmodligen den största favoriten som även lyckats vässa laget ytterligare sen vinsten i Ryssland 2018. Fransmännen återfinns i en grupp med Danmark, Australien/Peru och Tunisien. På förhand så ser det hela ut som en ganska behaglig resa där de forna mästarna återigen spetsat laget och verkar i form av storfavoriter till att lägga ännu en stjärna på bröstet.

Matchschema för grupp D

DatumMotståndareTid (ET)Stadion
tis 22 nov.Frankrike mot AUS/PER2 s.m.Al Janoub-stadion
Lör, nov 26Frankrike mot Danmark11 a.m.Stadion 974
Ons 30 nov.Tunisien mot Frankrike10 a.m.Education City-stadion

Den centrala platsen för turneringar utförs av huvudstaden Doha, där hela fyra arenor byggts för att husera spektaklet. Totalt så kommer hela 8 arenor (Khalifa International, Al Bayt, Al Khor, Lusail Stadium, Education City Stadium, Stadium 974, Al Janoub och Al Thumama) att användas, vilka i sin tur återfinns utspridda runt om i 5 städer (Al Wakrah, Doha, Lusail, Al Khor och Al Rayyan).

Sverige & VM i fotboll 2022

Tyvärr så misslyckades den svenska landslaget med att kvala in till VM i fotboll 2022. Detta innebär att de svenska fansen ej kommer kunna heja fram sitt landslag utan får finna sig i att följa ett annat land.

Man förlorade play-off mötet med Polen, något som i sin tur resulterade i att polackerna istället tilldelades en direktbiljett till mästerskapen där man anförtrodda av storstjärnan Robert Lewandowski ser ut att kunna hota på allvar i denna VM-upplaga.

Istället så får Sverige slicka såren och samla krafterna samt fokusera på den playoff som i skrivande stund pågår i form av Nations League där de främsta nationerna får en plats i europamästerskapen om två år.

Om man har som mål att beskåda spektaklet hemma från soffan så kommer både SVT och TV4 erbjuda en möjlighet att se mesta delen av matcherna utan att man för den delen behöver köpa till några extra licenser.

De specifika matcherna för respektive kanal bestäms först vid ett senare tillfälle, men på grund av att de flesta svenska hushåll har en kostnadsfri åtkomst till dessa kanaler så kan äkta fotbollsfantaster räkna med få ta del av många timmar av fotbollsunderhållning på högsta nivå!

Bli först med att kommentera

Kommentera