Amerikansk handboll

Amerikansk handboll

Amerikansk handboll har anor från 1873, och fram till början av 1900-talet var handboll med fyra väggar mycket väletablerad. Handboll med en vägg blev populär på 1930-talet runt stränderna i New York. Det är en mycket annorlunda sport än europeisk (lag-) handboll.

Amerikansk handboll är en sport där två, tre eller fyra spelare använder sina händer för att slå en liten gummiboll mot en vägg på ett sådant sätt att motståndaren inte kan returnera den när den studsar tillbaka. Spelet med tre spelare kallas cut-throat.

Det spelas på en muromgärdad bana som kan vara enkelväggig, treväggig eller helt omsluten med fyra väggar. Endast banan med fyra väggar har ett tak. Standarddimensionerna för banan är 40×20 fot och ibland finns det en bakre vägg av glas som kan vara 12 fot hög. Den främre väggen är 20 fot kvadratmeter lång medan sidoväggarna är 40 fot långa och 20 fot höga.

En kort linje delar banans golv i två lika stora halvor och servicelinjen ligger 5 fot från denna korta linje. Mellan dessa två linjer finns servicezonen. Den treväggiga planen har vanligtvis en frontvägg som flankeras av två triangulära vingar och två hela sidoväggar.

Amerikanska handbollsvarianter inkluderar:

Kinesisk handboll – en form av amerikansk handboll som är populär på gatorna i New York och som liknar Wallball.
Prison Handball – en populär sport i många nordamerikanska fängelser, en förenklad version av amerikansk handboll.
Wall Ball
Skolhandboll

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*