Beachvolleyboll

Beachvolleyboll

Beachvolleyboll, även kallad för strandvolleyboll, är en sorts volleyboll som spelas på sand. Sedan 1996 har beachvolleyboll varit en olympisk sport, men har spelats mycket längre än så.

Regler i beachvolleyboll

Reglerna i beachvolleyboll följer det klassiska spelet volleyboll väldigt nära där två lag ska slå en boll över nätet och försöka landa den på motståndarens planhalva. Den största skillnaden mellan beachvolleyboll och volleyboll, är att bollen är tyngre och därmed långsammare, eftersom det är svårare att förflytta sig igenom sand. Spelplanen är även något mindre för att spelare inte ska bhöva röra sig lika långt.

En annan skillnad till volleyboll där standarden för spelare är sex spelare per lag, kan beachvolleyboll spelas med två till fyra spelare, beroende på vilken variant som spelas. Till skillnad från volleboll finns inga bestämda positioner, men de delar regler gällande serverordning. Spelare slår över bollen främst med händerna, men får använda alla delar av kroppen.

Taktik inom beachvolleyboll

Eftersom väldigt få spelare ska kunna täcka upp en hel spelplan, visar spelare tecken till varandra bakom ryggen för att kunna kommunicera strategi. Förutbestämda handsignaler visar vart spelaren planerar att lägga bollen och kan därmed jobba bättre tillsammans.

Historian om beachvolleyboll

Det var i USA under 1900-talet som beachvolleybollen föddes. På Kalifornias stränder väntade surfare på att vågorna skulle komma tillbaka och fördrev tiden med att spela volleyboll på sanden. Det var så sporten började som en fritidssport, men underr 1970-talet tog sponsorer intresse och det resulterade i de första riktiga tävlingarna med pengar som pris för vinsten. Endast två år efter den första organiserade turneringen annordnades ett större mästerskap som drog in över 3000 besökare.

Efter att sporten hade fångat intresset hos många tog det inte lång tid innan beachvolleybollen tog fäste världen över och 1978 hölls det första SM-slutspelet i Falkenberg. 80-talet var en stor tid för beachvolleybollen där det annordades vad som idag är känt som FIVB World Tour. År 1996 var första gången beachvolleyboll spelades i de olympiska spelen.

Spela året runt

Beachvolleybollen började genom att spela på stranden och har därför ett historiskt värde av att spelas utomhus. Men i Sverige leder det till en väldigt kort säsong där man endast kan spela några månader per år. Flera orter i Sverige idag har därför annordnat inomhushallar som är specifikt avsedda för beachvolleyboll där marken är täckt i sand. Detta har varit en stor och viktig del för sportens utveckling i Sverige.

Kända turneringar

Idag finns det många kända turneringar inom beachvolleyboll. Det spelas världen över och drar alltid till sig en stor publik.

FIVB World Tour

FIVB World Tour är den stora internationella tävlingen inom Beachvolleyboll. Evenemanget tar plats på flera orter över hela världen med höst koncentration i Europa. Den totala prissumman för tävlingen ligger på drygt 7 miljoner dollar. Det är under denna tävlingen som lagen samlar rankningpoäng som kommer kvalificera dem till OS.

OS

De Olympiska Sommarspelen är en av världens största sportevent och beachvolleybollen har varit en del av den sedan 1996. Till OS spelar 24 av de lag som lyckats ranka sig högst under FIVB. Värdnationen är alltid garanterad ett lag till att spela i turneringen och Sverige har varit med och spelat i tre av de fyra OS-turneringarna inom beachvolleyboll.

VM

Varannat år spelas VM för Beachvolleyboll. Allt börjde år 1997 i Los Angeles och har långsamt spridit sig till länder över hela världen. År 2009 kom VM till Skandinavien för första gången.

Swedish Beach Tour

Swedish Beach Tour är det oficiella tävlingsystemet inom Svensk volleyboll för beachvolleyboll. Den inkluderar alla rankningsgrundade seniortävling som finns inom sporten. Per år innebär det 200-250 tävlingar runtom i hela Sverige.

Bli först med att kommentera

Kommentera