Ronaldo Nazario – Fotbollsstjärnan från Brasilien

Ronaldo Nazario

Ronaldo Luís Nazário de Lima, i vardagstal Ronaldo eller Ronaldo “Fenômeno”, är en brasiliansk före detta fotbollsspelare. Han föddes år 1976 i Rio de Janeiro i Brasilien och började resan på sin professionella karriär i Cruzeiro som är en brasiliansk klubb. Ronaldo var en av de största stjärnorna i Brasilien från slutet på 90-talet till början på 2000-talet. Han anses till och med vara en av de bästa fotbollsspelarna genom tiderna. När Brasilien tog VM-guld år 2002 bidrog Ronaldo till detta då han gjorde två mål som avgjorde finalen. I världsmästerskapen 2006 slog han ett historiskt VM-rekord när han gjorde sitt femtonde mål under ett VM-slutspel i åttondelsfinal mot Ghana. Han var en av de spelarna som gjorde flest mål under 90-talet och början av 2000-talet.

Ronaldo är en av fyra spelare som blivit utsett till världens bästa fotbollsspelare tre gånger; år 1996, 1997 och 2002. Två gånger har han också vunnit Ballon d’Or, 1997 och 2002. Han fick en plats av tidningen France Football i Tidernas Bästa Startelva år 2007. Många av världens stora, nutida fotbollsspelare har Ronaldo som förebild, till exempel Zlatan Ibrahimovic, Kaká och Robinho. Ronaldo använde gatufotbollskonster på planen och var en av de första att göra detta. Han gjorde också överstegsfinter som kom att bli ett av hans största kännetecken. Ronaldo spelade i sin klubbkarriär i en hel del stora klubbar såsom PSV Eindhoven, Barcelona, Inter, Real Madrid och AC Milan. Därmed kan han med all rätt kallas en stor världsstjärna inom fotbollen.

Ronaldos klubbkarriär

Ronaldo började spela i klubben Cruzeiro som fjortonåring. Det var en stor klubb och det var även i denna klubb som han gjorde sin professionella debut. Den gjorde han som 16-åring år 1993 i den brasilianska ligan. Han blev då ligans tredje bästa målskytt med 12 mål på 14 matcher. Säsongen efter blev han skyttekung med 21 mål och många europeiska klubbar började visa intresse för honom. Ronaldo såldes till PSV Eindhoven 1994. På sina 46 ligamatcher med PSV gjorde han 42 mål och blev ligans skyttekung 1995. 1996 vann han holländska ligan med PSV Eindhoven, dock blev han det året skadad och genomgick en knäoperation. Ronaldo kritiserades i PSV och skrev 1996 kontrakt på åtta år med FC Barcelona.

Mer om klubbkarriären

Ronaldo stannade bara en säsong i Barcelona men under denna säsong blev han dock spansk skyttekung och vann priset Guldskon. Året därpå värvades Ronaldo av den italienska storklubben Inter. Han vann med dem Uefacupen 1997/1998 och kom även tvåa i skytteligan den säsongen. 1999 fick han problem med knäet igen, inte mindre än två gånger, och efter 100 matcher för Inter flyttade han till Real Madrid år 2002. Under Ronaldos första säsong i Real Madrid vann laget ligatiteln och Ronaldo gjorde många mål. Under sin andra säsong med laget blev han ligans skyttekung och fick förlängt kontrakt. Från år 2006 fick dock Ronaldo allt mindre speltid, bland annat på grund av skador, och återvände då till Italien för att spela vidare med AC Milan.

Slutet på klubbkarriären och början på landslagskarriären

Det var i början av år 2007 som Ronaldo flyttade till AC Milan och spelade sin första match i februari. Under sin första säsong i laget gjorde han sju mål på 14 matcher och under sin tid i Milan framträdde han i 20 matcher och gjorde sammanlagt nio mål. I februari 2008 skadades Ronaldo svårt i knäet. Hans kontrakt löpte ut och förnyades inte. Ronaldo avslutade sin klubbkarriär med två år spelande i den brasilianska klubben Corinthians. Hur såg Ronaldos spelkarriär i landslaget ut då? Han debuterade i det brasilianska landslaget år 1994 i en vänskapsmatch. Han var med i VM-truppen 1994 men fick inte någon speltid. I VM 1998 gjorde han däremot fyra mål. Dock skadades han innan finalen men valde ändå att spela. Tyvärr förlorade Brasilien.

Fortsättningen på landslagskarriären

Ronaldo spelade i världsmästerskapen 2002 och blev turneringens skyttekung med åtta mål. Han gjorde mål i alla matcher utom i kvartsfinalen mot England. Han gjorde två mål i finalen mot Tyskland och Brasilien tog guldet. I VM-kvalet 2004 gjorde Ronaldo ett hat trick på straffar i ett möte med Argentina. Ronaldo spelade sitt tredje världsmästerskap 2006 och blev då den tjugonde spelaren att göra mål i tre olika världsmästerskap. Det var även då han slog rekordet som bästa målskytt i hela VM:s historia med 15 mål. Brasilien besegrades dock av Frankrike i kvartsfinalen. Efter världsmästerskapen bytte Brasilien förbundskapten och den nya förbundskaptenen Dunga petade Ronaldo från landslaget. Han önskade själv att få spela i VM 2010 i Sydafrika men det var en önskan som inte uppfylldes.

Bli först med att kommentera

Kommentera