Zlatan Ibrahimovic – här är lagen han spelat i

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic – Vår största fotbollsspelare utan att tveka, så skulle nog många beskriva Zlatan Ibrahimovic´. Det gick under en lång tid spekulera huruvida Henrik Larsson, Glenn Hysén eller några andra kanske var lika bra som Zlatan men desto längre hans karriär har varat desto färre har ens antytt att det är en tävling. Det finns ingen svensk fotbollsspelare som har varit i så många klubbar och vunnit så mycket. Det är heller inte någon som har så många guldbollar som Zlatan har. Han har elva stycken och har alltså blivit utsedd till den bästa svenska fotbollsspelaren det året 11 gånger under sin karriär. Det finns ingen debatt längre om vem som är bäst genom tiderna men även Zlatans karriär har börjat någonstans. Hur har hans klubblagskarriär egentligen sett ut?

Det började i Malmö

Zlatan är född och uppväxt i Malmö. Han startade sin karriär med några små klubbar i Malmö men vi börjar denna resa med hans proffskarriär som startade i Malmö FF. 1999 så kom han till Malmö FF och samma år gjorde han sitt första allsvenska mål. Malmö åkte ur allsvenskan det året och Zlatan fick därför spela i Superettan ett år men Malmö studsade snabbt tillbaka och var tillbaka i Allsvenskan. Där gjorde Zlatan stort avtryck och även under försäsongen var det klubbar som hade fått upp ögonen för honom. Det var många klubbar som såg att det var något speciellt med den långe svensken.

Ajax drog det längst strået och Zlatan gick till den holländska toppklubben 2001 och spelade där till 2004. Han var bänkad mycket i början men kämpade på och till slut så lossnade det och han gjorde 35 mål på 74 för Ajax. i den sista matchen så gjorde han sitt legendariska solomål där näst intill hela motståndarlaget försöker ta bollen ifrån honom utan att lyckas. Efter Ajax så gick flyttlasset till Juventus och Italien.

Italien blev Zlatans hem

Juventus var ett topplag i Europa och Italien, Zlatan hade börjat göra sig ett ordentligt namn i fotbollsvärlden. Juventus hade köpt Zlatan för cirka 155 miljoner kronor och hade således investerat dyrt i svensken. Zlatan gjorde mål i sin debut och fortsatte att producera under sina 3 säsonger där. Han gjorde till slut 23 mål på 70 matcher innan en stor skandal gjorde att han flyttade till Inter. Juventus hade förskingrat pengar och blev nedflyttade till serier längre ner.

I Inter presenterade Zlatan sig verkligen för Italien och hela världen. Detta har många sagt var hans absoluta storhetstid. PÅ 88 matcher gjorde han 57 mål och var en stor del i Inters framgångar. Allt har ett slut dock och 2009 så flyttade Zlatan till Barcelona för att spela med världens bästa Messi.

Det blev inte bra dock och Zlatan har uttryckt sin ilska över tränaren Guardiola i en bok han har skrivit och att han aldrig drog jämnt med Messi. Det gjorde att han lämnade tidigare än vad många trodde efter att bara ha spelat 29 matcher men ändå gjort 16 mål.

Nu trodde många att det var slut på Zlatans karriär men det tänkte inte Zlatan. han gick tillbaka till Milan, först på lån och senare permanent och under 2 säsonger gjorde han lite drygt 40 mål för att därefter gå till PSG. PSG var i sin linda mot vad de är idag och projektet att bli världens bästa klubb. Zlatan öste in mål och gjorde smått otroliga 113 mål på 122 matcher. Efter det trodde många på allvar att karriären var slut och när han flyttade till USA och LA Galaxy var det inte många som räknade med en comeback. 52 mål på 56 matcher där ledde honom dock tillbaka till Milan där han fortfarande spelar och har i skrivande stund gjort 26 mål. Inte illa för en 40-åring.

Bli först med att kommentera

Kommentera