Beröringspunkter mellan poker och traditionell idrott

Beröringspunkter mellan poker och traditionell idrott

2023 års idrottsgala där årets bästa svenska idrottare hedras gick av stapeln den 16 januari. På galan, som ägde rum på Avicii Arena i Stockholm, vann skridskoåkaren Nils van der Poel pris som årets manliga idrottare, medan simmaren Sarah Sjöström kammade hem motsvarande pris i den kvinnliga kategorin. Hederspriset delades ut till Magdalena Forsberg som gjort sig förtjänt av x antal pokaler under årens lopp inom sporten skidskytte. Även om alla ovan nämnda idrottare är verksamma inom vitt skilda sporter delar de vissa gemensamma drag såsom en god fysisk prestanda och rätt mentala färdigheter. De kan i sistnämnda avseende också ha saker och ting gemensamt med e-sportare som professionella pokerspelare. I den här artikeln undersöker vi beröringspunkter mellan poker och traditionell idrott. 

Krav på god fysisk förmåga

Pokervärlden har ändrats väsentligt sedan början av 2000-talet när digitala spelplattformar började dyka upp på nätet och komplettera landbaserade anläggningar. Idag samexisterar dessa plattformar parallellt med ovan nämnda anläggningar. Oavsett om man utövar poker online eller IRL är det dock en fördel om den som spelar professionellt är fit och i god form. På så vis kan professionella pokerspelare jämföras med aktiva atleter. Poker ter sig vid en första anblick kanske inte som en fysiskt krävande sport. De bästa spelarna tenderar dock att vara i form eftersom de vet att ett bra träningsprogram hjälper dem att hålla lugnet i pressade lägen och bibehålla fokus när saker och ting inte går vägen. Att vara fit handlar trots allt minst lika mycket om styrka, uthållighet och balans som att kunna springa x antal meter på x antal sekunder. I kravet på god fysisk förmåga ingår också en lämplig rutin vad gäller mat och dryck. För att kunna delta i turneringar, resa regelbundet och hålla huvudet kallt när motspelare bjuder på en tuff match hjälper helt enkelt ett holistiskt synsätt på hälsa och näring. 

Regelbunden träning är A och O 

Professionella pokerspelare och arbetande idrottare är medvetna om vikten av regelbunden och disciplinerad träning för att nå toppen. Det gäller att konstant jobba på sitt hantverk och lägga ned en ansenlig mängd timmar för att bli riktigt skicklig inom sitt respektive fält. Ofta är det som skiljer amatörerna från proffsen inom båda områden inte enbart medfödd talang. Den som skördar stora framgångar inom exempelvis fotboll eller poker har troligen ett stort antal förluster och misslyckanden bakom sig i bagaget. Skillnaden mellan hen och den som inte lyckas tjäna pengar på sin aktivitet är att hen inte ger upp utan istället analyserar sina misstag och fortsätter öva med nitisk disciplin och iver. För några år sedan myntade författaren Malcolm Gladwell 10 000-timmarsregeln som i princip går ut på idén om att vem som helst kan bli bra på vad som helst genom att investera 10 000 timmar på aktiviteten i fråga. Även om Gladwells tes senare blivit omtvistad och har sina fallgropar kan den appliceras på skickliga pokerspelare och atleter då dessa troligen har långt mer än 10 000 timmar under sina respektive bälten. 

Passion som sträcker sig bortom prestige

Beröringspunkter mellan poker och traditionell idrott 1

Det sägs att man måste älska något för att kunna bli riktigt bra på det. Kanske stämmer det kanske inte. Faktum är dock att de som lyckas inom poker eller sport ofta är de som hyser en viss passion för sitt respektive fält som sträcker sig bortom viljan att tjäna pengar eller kamma hem priser. Den som sett Messi spela fotboll kan förnimma en slags inneboende glädje för sporten som är svår att mäta eller ens identifiera om man inte tittar riktigt noga och analyserar spelet. Samma sak gäller för professionella pokerspelare som inte sällan börjat sin pokerbana genom att spela med polarna för skojs skull och som sedan, genom en kombination av flit och talang, nått toppen. De som lyckas bibehålla en långsiktig karriär, inom fotboll eller poker eller vilken annan sport som helst för den delen, är dem som aldrig mister glädjen och håller fast vid den när det tryter och segrarna lyser med sin frånvaro. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*