Spela bowling – Regler och utrustning! 

Spela bowling

Bowling är kägelsporten där spelare med hjälp av bowlingklot ska välta tio uppställda käglor. Många spelar bowling som sällskapsspel för skojs skull, men de som spelar på tävlingsnivå har fler regler att hålla reda på. Vad behöver du veta för att kunna spela bowling och vad kommer du behöva för spel? 

Vad är bowling? 

Bowling är en slags kägelsport där man med hjälp av ett bowlingklot ska försöka välta tio uppställda käglor som placeras i en triangel i slutet av en lång blank bana. Kloten man kastar med finns i olika storlekar och är ofta tillverkade av hårdplast och banans underlag ofta är gjord av trä och laminat. Käglorna som spelaren ska försöka få omkull är tillverkade av hård lönn eller hårdplast.  

Idag finns det cirka 250 bowlinghallar i Sverige med 2 500 banor, medan det i USA finns ungefär 5 000 bowlinghallar och över 110 000 banor. I Sverige spelar 30 000 aktiva utövare bowling och på tävlingsnivå spelas VM vartannat år där Sverige tidigare har uppnått goda resultat. 

Bowlings historia 

Bowling har sitt ursprung i kägelspelet som kom till USA från emigranter från Tyskland och Nederländerna under 1800-talet. På den tiden spelade man med tio käglor uppställda i en trekant som man kallade för Ten pin bowling. Det dröjde dock ända fram till 1895 innan spelreglerna för bowling fastställdes i USA.  

Sporten fick sitt stora genomslag på 1950-talet då de första utrustningarna för en automatisk kägelresning uppfanns och den första banan i Sverige invigdes år 1909 i Stockholm.  

Bowling

Bowling består av en bana, klot och käglor, tillsammans med specifika skor för bowling. En bowlingbana är 19,2 meter lång om man räknar från övertrampslinjen till bakkanten på banan. Käglan som spelaren ska försöka få ned har en träkärna av lönn med en yta av plast och får väga mellan 1 417 och 1 644 gram och är oftast vita med röda streck. 

Bowlingklotet spelaren kastar med får ha en maxvikt på 7 257 gram och har i regel tre borrade hål, men det finns även anpassade klot där man tillåts ha upp till 12 hål för både fingrar, balans-och ventilationshål.   

Regler för spel 

Bowling är en sport som inte har så många grundläggande regler för spelare att hålla reda på, och om du någon gång provat på bowling har du säkerligen hört uttrycken split, spärr, strike och övertramp. Spelar du dock på en tävlingsnivå behöver du bland annat kunna räkna poäng och fylla i ett protokoll för spelet manuellt.  

Huvudmålet för spelet är att få iväg klotet och slå ned så många käglor som möjligt, allra helst alla på första slaget för de omgångar som spelas.  

Bowling serie 

Bowling spelas i en serie som består av tio omgångar. Den spelaren som har flest poäng när samtliga omgångar har spelats vinner. Varje spelare får två försök på sig att slå ned käglorna för varje spelomgång. För varje kägla som faller får spelaren en poäng.

Om du lyckas slå ned alla käglor på första försöket kallas det för strike. Om du istället slår ned alla käglorna kombinerat av första och andra försöket kallas det för spärr. Både en strike och en spärr ger olika bonuspoäng för spelaren.   

Symboler för bowlingregler 

För att du ska kunna räkna poäng i bowling behöver du lära dig tre olika symboler i spelet. Ett X markerar en strike i spelet och en spärr. En split eller hål i kägeluppställningen markeras med en parentes runt en siffra exempelvis (6) och markerar att det är ett svårt slag.  

Till en början kan det kännas knepigt och svårt att förstå sig på bowlingreglerna för hur poängen ska räknas ihop när en spelare exempelvis får en strike eller spärr. Många bowlingsskolor runt om i landet erbjuder därför en bowlingskola där nybörjare kan lära sig de grundläggande reglerna, spelteknik och hur poängräkningen ska utföras.  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*