Capoeira – kampsporten med brasilianskt ursprung

Capoeira

Capoeira är en kampsport med ett historiskt ursprung från Brasilien. Det är en unik sort av kampsport eftersom den blandar klassisk slag med dans, akrobatik och musik.

Att utöva Capoeira

Capoeira är en kampsport som kombinerar stridskonst med akrobatik och Brasiliansk-portugesisk musik. Historiskt sett har Capoeira efterliknats till en dans eftersom den följer rörelser till musiken.

När du utöver Capoeira står två motståndare i en cirkel. Där utför de attacker och motattacker. Capoeira är unik i det sättet att ingen står still, utan hålls i konstant rörelse för att undvika att vara en enkel måltavla. Målet är att lura och missleda motståndaren och vänta på rätt tillfälle att attackera. Det handlar därför inte att få in så många slag som möjligt, utan precis rätt slag vid rätt tillfälle. Capoeira brukar anses vara effektiv mot att slåss under omständigheter där man står mot ett flertal motståndare.

Capoeira jobbar mycket med underkroppen där man använder sparkar och svep med fötterna för att fälla motståndaren. Överkroppen utför rörelser för att bringa styrka och hastighet till underkroppen.

Akrobatioken skiner igenom när utövaren kan exempelvis hjula för att förflytta sig i ringen eller undvika ett slag. Det är även ett sätt att fånga balansen eller att förvirra motståndaren.

I många fall utövas Capoeira i form av ett spel och oftast står åskådarna och sjunger eller även spelar instrument medan tävlingen pågår. Oftast är inte huvudmålet att slå ner motståndaren, utan att visa sina kunskaper via rörelserna.

Historia om Capoeira

Capoeira har en lång historia som började redan på 1500-talet, även om alla inte är överens med dess exakta ursprung. Sporten började i Brasilien med starkt inflytande från traditioner som kom med slavarna från Afrika. De utförde Capoeira som ett sätt att både fysiskt och mentalt bryta sina kedjor i slaveriet. Att utföra Capoeira blev förbudet enligt Brasiliansk lag eftersom den ansågs farlig att låta slavar utföra och snabbt blev sportens namn en synonym för bandit eller tjuv. Detta undveks dock genom att märka kampsporten som en sorts dans istället.

Första gången som Capoeira nämndes var i en bok från 1750-talet och det dök upp i många andra skrifter strax därpå. Idag har kampsorten blivit en nationalsport i Brasilien där den, efter fortbollen, har flest antal utövare. Sporten har sakta spridit sig och idag är det över 150 länder i världen som tar del i Capoeira.

Tävlingar i Capoeira

I många fall utövas inte Capoeira på ett tävlingsmässigt sätt. Det ses mer som en träning eller en del av ett kulturellt arv. Men det finns tävlingar där den som vinner inte nödvändigtvis slår ner sin motståndare, utan de visar endast på sina rörelser och kunnighet om när man ska och inte ska attackera.

Medan det inte finns många världsturneringar inom Capoeira idag, jobbar World Capoeira Federation (WCF) aktivt med att få Capoeira att bli en del av de Olympiska spelen. Ända sedan UNESCO erkände Capoeira år 2014 som ett immateriella kulturarv har de strävat efter att utöka sporten till ett mer världkänt event.

World Championship in Capoeira Sport

Medan tävlingarna är få, finns det fortfarande en internationell tävling inom Capoeira som annordnas av WCF. Detta har öppnat för nationella tävlingar världen över för att kunna utnämna sina representater inom sporten. Varje tävling mellan motståndare utövas i endast 90 sekunder för att samla poäng för vem som presterat bäst och går vidare till nästa rond.

Capoeira i Sverige

Capoeira är relativt nytt i Sverige och vi har inga stora turneringar inom sporten. Men det växer mer för varje år och har funnits organiserade föreningar för det sedan 1990-talet. Idag finns det totalt dryga 1000 medlemmar totalt bland föreningarna.

Läs mer här: http://capoeiraforbundet.se/

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*