Missa inte att Copa America pågår samtidigt som EM

Missa inte att Copa America pågår samtidigt som EM

I Sverige och Europa råder det fullkomlig fotbollsfeber i och med den efterlängtade och pågående EM-turneringen – men du har väl inte missat att det pågår en liknande turnering på en annan kontinent? Samtidigt som de europeiska nationerna mäter sig med varandra gör nämligen de sydamerikanska länderna detsamma. Den sydamerikanska motsvarigheten till EM, Copa America, inleddes den 13 juni och kommer att pågå till den 11 juli (svensk tid).

Låt oss ta en titt på upplägget för turneringen och vilka som är de stora favoriterna.

Grupperna

Det råder inga tvivel om att det är Europamästerskapet som är sommarens stora fotbollshändelse här i Sverige, men det finns även ett relativt stort intresse för Copa America. Det syns inte minst på spelmarknaden – du kan exempelvis hitta en hel del odds på LeoVegas för både EM och Copa America. Att det finns fler spelmöjligheter på EM än Copa America beror dessutom inte helt och hållet på att intresset för EM är större, utan att Copa America spelas med betydligt färre lag.

Medan EM spelas med sex grupper med fyra lag i vardera grupp, så spelas Copa America endast med två grupper på fem lag vardera. I turneringens grupp A hittar vi Argentina, Bolivia, Chile, Paraguay och Uruguay, och i grupp B hittar vi Brasilien, Colombia, Ecuador, Peru och Venezuela.

Gruppspelet inleddes som sagt den 13 juni och kommer att pågå fram till den 29 juli. Därefter väntas några dagars uppehåll, innan slutspelet rullar igång den 3 juli.

Favoriterna

Vänder vi oss återigen till spelmarknaden kan vi se att det finns en klar favorit till att vinna Copa America 2021, och det är föga förvånande Brasilien. Den sydamerikanska nationen är som bekant inte bara en fotbollsgigant i sin världsdel, utan även ur ett globalt perspektiv.

Brasilien är turneringens regerande mästare och under 2000-talet är det den nation som har varit mest framgångsrik i turneringen. Med det sagt är det knappast så att Brasilien kommer att valsa hem årets mästerskap – det finns många framgångsrika länder i Sydamerika som mer än gärna vill göra det svårt för Brasilien.

Enligt oddsmarknaden är det Argentina som har störst chans att utmana Brasilien om titeln och tittar man på deras spelarmaterial är det inte alls orimligt. Den som har följt Argentina under 2000-talet vet dock med sig att landet har haft otroligt svårt att gå hela vägen i Copa America. De har inte vunnit turneringen sedan 1993 och under 00-talet har de lyckats förlora hela fyra stycken finaler.

Efter Argentina finns det främst tre stycken nationer som inte bör räknas bort i Copa America, och det är Uruguay, Colombia och Chile. De har alla har spelare med hög kvalitet och de har kapacitet att hota både Brasilien och Argentina.

Brasilien värdnation

Ytterligare en aspekt som talar till Brasiliens fördel är att landet är värdnation för turneringen. Det var länge oklart var Copa America 2021 skulle spelas, men till sist blev det som sagt Brasilien – trots att landet var värd även för den senaste turneringen, 2019.

Under mästerskapet spelas sju matcher på Nilton Santos i Rio de Janeiro, sju matcher på Olímpico i Goiânia, sex matcher på Arena Pantanal i Calubá, åtta matcher på Mané Garrincha i Brasília och finalen kommer att spelas på legendariska Maracanã i Rio de Janeiro. Det återstår att se om Brasilien håller för favorittrycket i årets Copa America, men oavsett kan den fotbollstokige varva EM med Copa America. Bättre än så kan det väl inte bli?

Bli först med att kommentera

Kommentera