Bandy

Bandy är en sport som är mest populär i de norra delarna av Europa och i Ryssland. Sverige, Norge och Finland är länder där bandyn är utbredd och en sport som har många utövare.

Bandy är en vintersport som spelas på en isplan. Matcherna spelas mellan två lag som vardera har elva utespelare och en målvakt. Utespelarna har klubbor, men det har inte målvakten. Till skillnad från ishockey spelas bandy med en boll och matchen är uppdelad i två halvlekar, likt fotbollen. Varje halvlek är 45 minuter lång och tiden stoppas inte vid avblåsningar. Vid dåligt väder och mycket snö kan tiderna för halvlekarna ändras för att det ska vara möjligt att skotta planen. I vissa sammanhang används förlängning eller straffläggning när en match är oavgjord efter ordinarie tid.

Målen i bandy är större än i ishockey och planen är i ungefär samma storlek som en fotbollsplan. Spelarna har klubba, hjälm och en del andra skydd på sig när de spelar. Skridskorna som bandyspelarna använder skiljer sig från dem som ishockeyspelarna har. I bandy är bland annat skenorna på skridskorna längre och det är möjligt att åka fortare än i hockeyn, det kan dock vara svårare att göra snabba vändningar med dessa skridskor.

Bollen som används i bandy är runt 60 millimeter i diameter. Den ska ha en färg som gör att den syns på planen, ofta är den röd, orange eller rosa.

Män och kvinnor tävlar var för sig i bandy, och de högsta ligorna i Sverige heter Elitserien för män och Allsvenskan för damer.

Precis som i många andra lagsporter kan domaren döma ut olika straff om spelarna inte följer reglerna. Gula, röda, blå och vita kort används för att meddela olika straff. Det kan till exempel vara en utvisning för resten av matchen eller ett kortare utvisningsstraff på fem eller tio minuter. Alla färger på dessa kort har inte alltid använts i Sverige, men i internationella regler har de alltid använts.

Bandyn är en sport vars föregångare spelades redan under medeltiden. Den moderna varianten av bandy har sitt ursprung i staden Bury on Fen i England i Storbritannien. Där ska sporten ha utövats i mitten på 1800-talet.

VM i bandy har spelats sedan 1957 och i dag pågår debatter om ifall sporten ska vara med i de olympiska spelen. Många spelare och på andra sätt engagerade i sporten driver frågan och hoppas på att bandy i framtiden kommer att vara en del av vinter-OS.

Bli först med att kommentera

Kommentera