Världens dyraste idrottsarenor

Världens dyraste idrottsarenor

Idag finns det en rad med fantastiska idrottsarenor som kostat miljarder kronor. Många av dessa byggs dessutom om varje år, eller fixas upp då och då. Detta kan leda till att vissa idrottsarenor som under ett år ansågs vara bland de dyraste ligger längre ner på listan året därpå.

Trots att den dyraste idrottsarenan kan variera en hel del finns det ett antal som alltid anses vara bland de dyraste. Här kommer därför de fem dyraste idrottsarenor som finns i världen.

5. Wembley Stadium

En av Europas största arenor är camp Nou som ligger i Barcelona, Spanien. Men trots storleken på denna har den inte tagit sig in på listan över världens dyraste. Den näst största i Europa är Wembley Stadium, och denna arena har tagit sig in på femte plats över världens dyraste idrottsarenor. Wembley Studio började byggas år 2002 och var klar 2007, denna arena ersatte den äldre Wembley som hade jämnats ut med marken. Denna arena användes bland annat under OS år 2012. Det är även här som fotbolls-EM år 2021 kommer hållas.

En intressant kuriosa om Wembley är att denna arena har det största antalet toaletter i världen, 2618 stycken.

4. Mercedes-Benz Stadium

På fjärde plats över världens dyraste idrottsarenor kommer Mercedes-Benz Stadium. Denna arena är bland annat hemmaplan till Atlanta United (MLS, fotbollsklubben, och Atlanta Falcons, NFL-laget. Arenan sägs ha kostat runt en och en halv miljarder dollar och den blev klar år 2017. Publikkapaciteten ligger mellan 70- 80 000 personer, det beror lite på vilken evenemang som hålls i den. Mercedes-Benz Stadium har dessutom ett stängbart tak.

3. MetLife Stadium

New Jersey är en delstat i USA som är hemmabas för NFL-lagen New York Giants och New York Jets, och deras hemmaplan är MetLife Stadium, som hamnar på tredje plats över de dyraste idrottsarenor i världen. Arenans portar öppnades efter tre års arbete år 2010. Kostnaden för arenan säg vara cirka 1,7 miljarder dollar. Detta gjorde att MetLife Stadium var under en längre tid en av de dyraste arenorna. MetLife Stadium rymmer över 80 000 personer och trots att arenan främst används för idrotter har även några av de största artisterna uppträff i arenan. Till exempel Eminem, AC/DC och One Direction.

2. Allegiant Stadium

Paradise, Nevada är hemmaplatsen för Allegiant Stadium, den näst dyraste idrottsarenan i världen. Arenan invigdes år2020 och kostade nästan två miljarder dollar. Arenan används mest till amerikansk fotboll. Den är dessutom hemmaplan till UNLV Rebels och NFL-laget Las Vegas Raiders. Arenan har en publikkapacitet som ligger mellan 61 – 65 000 åskådare. Dock är det möjligt att expandera så det ryms upp till 72 000.

1. SoFi Stadium

På första plats över de dyraste idrottsarenorna hamnar SoFi Stadium. Den ligger utanför Los Angeles, i Inglewood och invigdes sommaren 2020. Arenan fungerar som hemmaplan till NFL-lagen Los Angeles Chargers och Los Angeles Rams. Den har en publikkapacitet på just över 70 000 åskådare, men det finns en möjlighet att expandera kapaciteten till över 100 000 vid vissa speciella arrangemang. Arenan räknades till en början kosta runt 2.6 miljarder dollar, men prislappen slutate på hela 5 miljarder.

Bli först med att kommentera

Kommentera