Hur gick det i Fotbolls-VM 1994?

Hur gick det i Fotbolls-VM 1994?

Hur gick det i Fotbolls-VM 1994? – Många kan svara på den här frågan mitt i natten och dessutom redogöra för vem de var med och hur det gick till när Sverige tog brons. Det var nämligen så det slutade för Sveriges herrar i Fotbolls-VM 1994. Som den lilla fotbollsnation vi är var det enormt stort att vi kunde plocka hem ett brons från USA och det märks at t det var stort i hur ofta folk fortfarande refererar till detta VM. Även om det snart är 30 år sedan så pratar folk om sommaren med Brolin, Dahlin, Ravelli och de andra som om det vore för något år sedan. Sveriges herrar har historiskt sett inte varit så bra som damerna och inte skördat några större framgångar så därför sticker detta mästerskap ut. Hur var vägen dit dock och vem vann i övrigt?

Revansch från 1990

1990 var ett mörkt mästerskap för Sverige. Förlust med 1-2, 1-2, 1-2 mot överkomliga motstånd var såklart en stor besvikelse. Det var inte så många som trodde på Sverige inför mästerskapet men den nye förbundskaptenen Tommy Svensson hade snickrat ihop ett riktigt starkt gäng. Det var skakigt första matchen dock mot ett Kamerun som många trodde att Sverige skulle vinna ganska enkelt. Långt in i matchen stod det 2-1 till Kamerun innan Marin Dahlin kunde kvittera till 2-2. Det var inte sista gången han skulle göra avtryck i det här mästerskapet. Nästa match var mot Ryssland och även om det är ett mycket större land med fler invånare så vann Sverige relativt komfortabelt med 3-1. Dahlin gjorde två mål i denna match som spelade på midsommarafton. I sista gruppspelsmatchen väntade Brasilien och Sverige lyckades hålla 1-1 och klarade sig igenom hela gruppspelet obesegrade. Det hade inte hänt sedan 1974.

I åttondelsfinalen väntade Saudiarabien och här presenterade Kennet Andersson sig på riktigt med 2 mål. Det slutade 3-1 till slut. Därefter väntade Rumänien och det är här de flesta kommer ihåg precis var de var någonstans. Det ar dramatik utan dess like och när Sverige gjorde 1-0 med endast 11 minuter kvar på klockan trodde många att det var klart och en semi-final var stundande. Med endast 2 minuter kvar så lyckades Rumänien kvittera och matchen gick till förlängning och sedermera straffar. Där lyckades Ravelli göra sin berömda räddning som efter det blev frimärke och semifinal var ett faktum.

I semifinalen väntade Brasilien och det blev för svårt. Trots oavgjort i gruppen så gjorde Brasiliens stora stjärna Romario må i 81:a minuten och Sveriges dröm om final var borta. Det blev istället match om brons och där vann Sverige lätt över Bulgarien med 4-0. En viss ung Henrik Larsson gjorde det sista målet oc presenterade sig för den svenska publiken.

I övrigt då?

Det de flesta svenskar tänker på är såklart Sveriges prestation men det var ju också andra lag som spelade. Efter att Brasilien hade slagit ut Sverige i Semifinal så fick de möta Italien. Det var en mållös final som gick ända till straffar. Italiens största stjärna Roberto Baggio blev syndabock när han missade den sista straffen och Brasilien kunde njuta av sitt VM-guld.

I världslaget som alltid tas ut efter att mästerskapet avgjorts så återfanns 2 svenskar. Dels så var det Thomas Brolin på mitten som varit en stjärna genom hela mästerskapet. Han hade stått för ett antal assist, stabila insatser rakt igenom och inte minst målet i kvartsfinalen mot Rumänien. Som reservmålvakt kunde manhitta Ravelli som förutom den avgörande räddningen i straffläggningen hade stått för en solid insats genom hela mästerskapet. Vi hoppas att vi får uppleva ett sådant mästerskap på herrsidan snart igen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*