Hur gick det i fotbolls-em 2020/2021?

Hur gick det i fotbolls-em 2020/2021

Fotbolls-EM 2020/2021 var speciellt på många sätt. Låt oss först reda ut varför det är två årtal i rubriken. Det är ju naturligtvis den förrädiska pandemin som är med på ett hörn här. Det sklle nämligen vara EM 2020 men et blev uppskjutet till 2021. Därav två årtal. Det andra som gör det till ett speciellt EM var att det inte var ett värdland som arrangerade det. Det vanliga är att det är ett eller möjligtvis två värdländer men denna gång var det 12 städer runt om i Europa som var värdar. UEFA hade bestämt att det skulle vara så för att föra Europa närmre varandra och fler människor skulle kunna njuta av fotboll. Det landade dock olyckligt med samma år som en pandemi och det blev starkt kritiserat då det medförde att fotbollsspelare, journalister och många andra flög fram och tillbaka i Europa under en tid då vi alla var rekommenderade att stanna hemma.

Folkfesten blev av

Det var länge oklart hur det skulle gå med publiken och vilka arenor som kunde ta in publik med gällande restriktioner i landet. UEFA gjorde tidigt klart att för att det skulle bli aktuellt med att kunna arrangera en match i EM så var varje arena tvungen att kunna garantera att minst 25% av alla platser skulle fyllas. De flesta arenor var fyllde långt mer än så och det blev ett EM med mycket publik. Något som världen hade saknat under lång tid. Hur gick det med det rent sportsliga då?

Italien favoriter sedan innan

Innan EM drogs igång så pratades det mestadels om Italien och England som potentiella vinnare av EM. Detta tillsammans med Tyskland som allt som oftast gör ett bra mästerskap men även Belgien var med som förhandsfavoriter. Experterna hade rätt på många sätt. Italien stormade fram och bjöd på fantastiskt fin fotboll och England vann sina matcher. Kanske inte med samma finess som Italien men de kändes otroligt stabila. Det var helt logiskt att de ar dessa två lag i finalen som spelade på Wembley. Det var Englands största chans att vinna något sedan förra mästerskapstiteln så långt tillbaka i tiden som 1966. Många ville att bucklan skulle hem till vad många anser vara den moderna fotbollens hemland. Det blev en otroligt jämn match där England tog ledningen efter bara 2 minuter och hela England kokade. Dock så lyckades Italien kvittera i andra halvlek och matchen gick till straffar där Italien vann. England hade inte varit så nära en mästerskapstitel på många år och vem vet när de spelar final nästa gång.

Danmark bäst i Norden

Redan innan mästerskapet så var det klart att Finland skrev historia när de spelade sitt första mästerskap. Sverige åkte ut i kvartsfinalen som vi brukar och denna gång mot Ukraina. Danmark hade dock ett omtumlande mästerskap där Lagets stjärna Christian Eriksen föll ihop livlös under första matchen och fick hjärtmassage för att överleva. Efter detta tog sig det danska laget till semifinal och gjorde ett mästerskap de verkligen ska vara stolta över.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*