Köpguide hockeyskridskor – Så hittar du rätt utrustning!

Köpguide hockeyskridskor

När du spelar hockey är skridskor något av det viktigaste redskapet du kommer behöva till sporten. Detta innebär att du behöver köpa hockeyskridskor som både har god passform och är rätt i storleken.  

Vad behöver du tänka på när du väljer skridskor när det kommer till hur de bör sitta och hur bevarar du slipningen? Detta och mycket mer går vi igenom i denna artikel! 

Storlekens betydelse 

När du köper hockeyskridskor för män och damer är det otroligt viktigt att du testar dig fram och hittar rätt storlek för din fot för att du ska kunna spela så bra som möjligt ute på isen. En bra skridsko ska både vara anpassad efter din styrka och vikt.

Därför kan man säga att ett köp av hockeyskridskor är väldigt individuellt då det är meningen att skorna ska främja din utveckling och spel. 

Hur vet du vad som är rätt skridskostorlek? Ett sätt att testa dig fram är att se hur mycket utrymme som som din fot får inuti skridskon genom att ta bort innersulan och placera din fot på den.

När du köper skridskor bör de vara cirka 5-7 millimeter längre än sulan för att du ska ha hittat rätt storlek. Om din skridsko är för stor för din fot så kommer det troligen påverka hur bra du kan åka och du får heller ingen bra passform.  

Passform 

Som många som haft på sig skridskor förut så är de inte det mest bekväma du kan ha på dig då de trycker mot foten i princip överallt. Detta är däremot viktigt för att skridskon och foten ska få god kontakt, men du behöver även plats för viss rörlighet. Har du en högre vikt behöver du en mer styv skridsko, än om din vikt är lägre. 

Testa alltid din skridsko ståendes då din fot är något bredare när du står upp än när du sitter ned för att kunna känna hur skon sitter. Även hälgreppet är en stor del av passformen och för din rörlighet i både fot och ben. 

När du testar din skridsko, skjut bak hälen så långt det går och känn efter om du har tillräckligt med stöd. Om din häl inte lyfter i skridskon när den är bakskjuten så vet du att den sitter som den ska. Skillnaden mellan vanliga skor och skridskor är att du inte kan gå in din skridsko som du kan med skor, därför är det otroligt viktigt att skridskon sitter perfekt för att du ska investera i dem. 

Skridskor med värme 

Någonting som på senare tid även blivit populärt när det kommer till köp av skridskor är att värmeforma dina hockeyskridskor för bättre passform. Detta innebär att man värmer upp innerdelen av skridskon i exempelvis en ugn på cirka 80 grader i 10-15 minuter för att sedan forma dem efter foten.  

Många skridskor idag är dock gjorda av sådant bra material att skon kan forma sig efter foten vid användning, men om du vill att din skridsko ska vara helt anpassad efter din fot kan värmeforma vara att rekommendera.  

Val av skridskor 

När du vet vad du bör ha i åtanke när du väljer skridskor från storlek till passform kan du nu även titta på vad för extra funktioner eller tillbehör du kommer vilja ha. Ska du köpa hockeyskridskor till barn behöver du välja sko utifrån den nivå ditt barn spelar på, vikt och styvhet. Tänk även över slipningen på skenan beroende på hur du vill kunna åka på isen.  

För att du ska kunna hålla slipningen längre så är skridskoskydd väsentligt att införskaffa. Detta gör att du både skyddar dina skridskor och din skridskobag. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*