Mountainbike

Mountainbike

Mountainbike – En cykel vars utmärkande drag är de många växlarna, en cykel som är avsedd att nyttjas i svårare terräng och som kommit att bli ett populärt träningsredskap. Vi talar om Mountainbike. En Mountainbike, även kallat terrängcykel har kommit att bli allt mer populärt i Sverige de senaste åren.

En sport fylld av adrenalin lockar fler och fler vår värld över som nu tagit plats som en Olympisk gren. Inom Mountainbike finns det sex olika typer av cyklar att välja och vraka mellan och med hela åtta tävlingsdiscipliner är det så säkert att detta är en sport som kommit att ge grund till ett par bekanta namn.

Mountainbike gör entré

Mountainbike har växt i styrka och idag är detta ett oerhört populärt träningsredskap och utövarna blir fler och fler för var år. Under 1970-talet finner vi ett gäng cyklister i Marin County, Kalifornien, som med en cykel som redskap tävlar mot varandra. De tävlar om vem som tros kunna köra snabbast nedför Mount Tamalpais. Detta är en dryga tre kilometer lång grusväg med en fallhöjd på cirka 400 meter.

Helt ovetandes när dessa cyklister tävlade mot varandra nedför denna grusväg är att detta kom att vara födseln av det vi idag omnämner terrängcykel, eller mer vanligt, Mountainbike. Detta är en sport som med en oerhörd fart blev otroligt populärt och redan år 1996 blev detta en officiell Olympisk gren.

De sex olika typerna av Mountainbikes

Inom Mountainbike finner vi ett brett utbud av cyklar som med dess något skilda egenskaper gör de lämpade för olika användningsområden. Cross Country, XC, är en grupp vars cyklar är designade och skapta för att nyttjas på alla underlag där du snabbt når en hög hastighet. Lätthet samt kvickhet är utmärkande drag för dessa två typer och passar perfekt för stigar, grusvägar samt skogsvägar.

Därefter finner vi gruppen Trail, även kallat Stigcykeln. Detta är cykeln för dig som önskar nyttja den på skogsstigar. För dig som önskar klättra uppåt men främst vill ha en cykel som gör sig bra utför finner vi kategorin All-Mountain. Detta är cykeln som är vår allt i allo och passar de flesta områdena. Enduro Mtb är en cykel väl anpassad för tävlingar. Den tar dig snabbt utför och har en oerhörd förmåga när det kommer till klättring. Freeride ser till att du får möjlighet att gå hårt utför och det är nedför den gör sig som bäst. Slutligen har vi kommit till Downhill. Detta är en cykel enbart skapt för att köra med utför, och detta fort.

De olika grenarna inom Mountainbike

Inom Mountainbike finner vi ett par discipliner och tävlingar. XCO är den disciplin som kommit att ta del i OS som en gren. i XCO körs ett bestämt antal varv där hinder som hopp, dropp, stenkistor med fler är en del av banans väg som vanligtvis uppmäts mellan fyra till sex kilometer. XCC är systergrenen till XCO och är av något kortare slag där liknande hinder och svårigheter där ens tekniska förmåga ställs på prov förekommer.

XCM är ett lopp av längre slag. Detta är den tävlingsform som passar cyklister av alla dess slag. XCE är en tävlingsform som fungerar som en sprint Här krävs god taktik för att orka. DHI samt, Enduro samt 4X är de grenar där utförsåkning sker och här sätts ens skickligt rejält på prov. Bortom de enskilda tävlingarna finner vi tema. I XCR tävlar lag om fyra personer mot varandra.

Kända ansikten inom sporten

Mountainbike har kommit att föda ett par profiler över de senaste åren. Gunn-Rita Dahle, Fredrik Kessiakoff, Jenny Rissveds och Martin Söderström är några få, av många, framstående kända namn när det kommer till tal om Mountainbike. Med många väl genomförda lopp, med många medaljer och pallplaceringar har de kommit att förtjäna titeln som några av våra bästa Mountainbikeåkare.

Detta är en sport som snabbt fick fäste, som med en hiskelig fart växte sig större och större, som fortsatt växer och framtiden för denna sport är mycket god. Utövarna blir fler och fler för var år som går och vi kan vara så säkra på att vi snart kommer få följa fler framstående profiler och deras karriär inom Mountainbike.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*