Motocross som sport! 

Motocross som sport

Motocross eller MX som det även kallas är en motorsport där du kör med motorcykel på grus, sand eller jordbana. Det är den ultimata sporten för dig som gillar fart, adrenalinkickar och spänning och kan utövas av allt ifrån barn till vuxna. Men hur går motocross som sport egentligen till och när på året utövas den i Sverige? 

Motocross som sport  

Motocross är en motorsport där du kör med en motocrosscykel på jord, grus eller en sandbelagd bana med hopp och ett antal kurvor som antingen är byggda eller anpassade efter naturens egna natur. Sporten kan utövas av både barn och vuxna och är en av de få motorsporter som du kan bedriva både som en motionsform eller på elitnivå. Här är det din egen nivå som avgör hur din idrott ska se ut.  

Den motocross man oftast ser på TV kallas för supercorss eller stadioncross och körs oftast inomhus på banor mellan 1,5-2 kilometer långa och 3-6 meter breda. Ett varv på banan tar ungefär två minuter att köra och tävlingarna avgörs alltid på tid.  

För att du ska kunna utöva sporten behöver du en motocrosscykel som både passar din kroppslängd och ålder. De minsta fordonen har en motorstorlek på 50cc och de största ligger på 450cc. Om du utövar motocross utomhus är perioden från april till oktober, men för inomhusbanor kan du köra året runt. 

Hur kom sporten till? 

Motocross som sport går att spåra tillbaka till tidigt 1900-tal till norra Storbritannien. På den tiden hette sporten inte motocross utan Scramble. Den första kända tävlingen i sporten hölls år 1924 i Camberley, Surrey och några år efter detta började sporten bli alltmer populär.  

Själva motocrosscykeln såg väldigt annorlunda ut på den tiden då de i grunden var landvägsmaskiner som var modifierade och det var inte förren på 1950-talet som stötdämpning baktill monterades på cykeln. Det första Europeiska mästerskapet kördes år 1952 och år 1957 kördes det första världsmästerskapet.  

I slutet av 1970-talet började intresset för motocross öka i USA, men de europeiska förarna dominerade fortfarande de stora tävlingarna fram till 1980-talet då allt fler amerikanare började vinna tävlingar. 

I Sverige har vi även ett flertal kända motocrossförare som exempelvis Ove Lundell som blev mästare i motocross tre gånger år 1955, 1958 och 1960. 

Vad finns det för olika klasser inom motocross? 

Olika klasser inom motocross beror på motorcykelns cylindervolym och hur den är konturerad om det är en två-eller fyrtaktsmotor. De olika klasserna som finns för seniorer är MX1, MX2 eller MX3. En ytterligare klass som heter MX-girl för kvinnor. Förutom dessa klasser finns en U17-klass, tre guldhjälmsklasser och två klasser 85cc ungdom och MX2 ungdom.  

Vart kan du utöva motocross? 

Om du är intresserad av att starta sporten antingen som motocrossförare, funktionär eller ledare bör du söka upp en klubb i din närhet som kan ge dig mer information om vart närmaste klubb ligger med en godkänd motocrossbana.  

För att utöva sporten kommer du behöva en motorcykel för sporten, skyddsutrustning, hjälm och kläder som är anpassade för just motocross. De flesta motocrossklubbar i Sverige erbjuder prova på lektioner och utrustning för de som själva inte äger rätt utrustning och genomför även utbildningar både för barn och vuxna.  

För att kunna delta och tävla i motocross krävs det att du har en så kallad förarlicens som du endast kan få genom att visa att man kan köra på ett säkert sätt och att du kan hantera din cykel. Du kan endast få denna licens efter att du fyllt 12 år, men om ett barn vill kunna tävla innan dess kan man göra detta med en guldhjälmlicens. 

Bli först med att kommentera

Kommentera