Badminton för nybörjare!

Badminton för nybörjare

Har du precis börjat intressera dig för badminton, men har inte koll på regler och vad för utrustning du behöver för spelet? I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om badminton för nybörjare! 

Vad är badminton? 

Badminton är en racket sport som spelas med två rackets och en badmintonboll. Badminton ger en god träning när det kommer till både koordination och kondition och är en sport som passar alla åldrar. Badminton som sport har ett flertal fördelar då det är en perfekt tävlingsidrott där du får upp flåset och kan stärka både armar och ben.  

Badminton är en snabb och effektiv sport med snabba rörelser och här är det en fördel om du har god taktik i spelet. Som spelare behöver du vara smidig, snabb och koordinerad för att lyckas vinna. Det är även en god idé att träna upp din kondition och uthållighet då matcher kan vara både intensiva och långa.    

Spelregler  

Badminton som sport kan utövas både inomhus och utomhus och spelas mellan två spelare eller i lag med två på varje sida av banan. Meningen i spelet är att få bollen på motståndarens halva av planen utan att motståndaren kastar tillbaka den och detta gör man genom att slå bollen över nätet i mitten av planen. Du får även en poäng om din motståndare missar bollen eller om den hamnar utanför banan. 

Racketen man spelar med brukar i regel vara cirka 40 centimeter lång med ett nät på 15 centimeter. De som spelar får inte slå bollen i varken golvet eller någon av väggarna, utan endast över nätet. Om man råkar slå bollen i golvet eller väggarna får motståndaren en poäng. Man får heller inte slå bollen med sin hand eller i taket, då man förlorar en poäng.   

En match tar ungefär 45 minuter att spela och för att vinna behöver spelaren vinna tre av fem sets som man spelar. För varje set vinner spelaren som först når 21 poäng, men med en marginal på två poäng. Står det lika 20-20 behöver en spelare vinna två poäng i rad för att kunna vinna setet.   

Vad behöver du för utrustning för spel? 

Har du tänkt börja med badminton finns det en hel del utrustning du kommer behöva. Detta är bland annat badmintonboll, rack, badmintonskor, sockor och tröja för spel. De flesta rackets som man spelar badminton med är gjorda av aluminium eller graphite och väger mellan 80-100 gram. Badmintonbollarna är gjorda av plast med en metallkärna. 

Så kommer du igång 

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av spel om du är intresserad av att börja tävla i sporten. Badminton är en fantastisk sport för både barn och vuxna där det alltid finns mer att lära sig inom denna fartfyllda sport.  

Ett första tips är att lära sig grunderna för spel, det vill säga hur du bör hålla ditt racket, hur du slår grundslag och hur du utför en volé. Med rätt utrustning kommer du snabbare kunna lära dig spelet och för att du ska kunna spela optimalt behöver du se till att ditt racket är anpassat efter din styrka och storlek. Därför är det en god idé om du provar ett flertal olika modeller och typer av rackets för att hitta ett som passar just dig.  

Innan du börjar spela mot en motståndare så testa att slå bollen mot väggen med olika slag så att du träffar den i mitten av racketen för att du ska kunna träna upp en bra känsla för slag. Sedan är du redo att börja spela mot en motståndare.    

Vad du som spelare behöver ha för färdigheter 

För att du ska kunna spela på rätt sätt behöver du kunna hålla ditt racket rätt, svinga med antingen overhand-sving eller underhand-sving, samt att träffa bollen på rätt sätt. Att serva din boll och retunera den är en fråga om träning och färdighet, ju mer du spelar desto bättre kommer du bli på båda. När reglerna sitter och du har tränat upp dina färdigheter och koordination är det bara att börja spela! 

Bli först med att kommentera

Kommentera