Squash

squash

En racketsport, som spelas mellan två personer, i lag om två om så önskas, en bana omsluten av fyra väggar, var slag måste nå väggen, detta är squash. Squash är en sport som fångat ett brett intresse runt om i världen, och inte allra minst i Sverige. Med dess fartfyllda takt och där det krävs en skicklighet, att man är alert och på hugget gör detta till en mycket populär sport som utövas av allt fler. Detta är sporten som har en lång historia som spelades i Englands redan under mitten av 1800-talet.

Squash växte fram

Färdas vi tillbaka till mitten av 1800-talet kan vi komma att få ta del av en tid då squash kom att växa fram. I England växte, som så många andra bollsporter, fram och fick ett mycket starkt fäste och väckte ett snabbt intresse och nyfikenhet. Att denna sport kom att namnges squash har sin förklaring i att squash betyder gummiboll. Denna racketsport fick under början av 1900-talet en fortsatt spridning och kom att slå rot i Sverige under 1930-talet som en sport som kom att utövas av många. Under 1970-talet spelades världens första amatörmästerskap i squash i England. Detta är en sport som främst kom att vara en sport som utövades i England för att sedan, i en mer modern tappning, kom att spridas i en väldans fart i resten av världen.

Att spela squash

Squash är en sport som karaktäriseras av ett mycket högt tempo, långa dueller samt en god skicklighet. Detta är en sport som sätter din kondition, koordination och reflexer så prov rejält. Målet är att skapa möjligheter där din motståndare inte kan lyckas i att slå bollen i den främre väggen. Ni som spelare turas om att serva och för att få spelet i rullning. När bollen nu är i rörelse är din uppgift att se till att slå bollen i den främre väggen i ett försök att hålla bollen levande. En boll som studsar mer än en gång mellan var slag eller som landar på den yttre linjen av banan eller ovanför räknas som en död boll och din motspelare har kommit att bli belönad med ett poäng. Var game pågår tills någon nått nio poäng där en spelare endast kan komma att få poäng om detta är dennes egna serve.

Regler vid spel

En av de två spelarna sätter igång spelet med en serve. När bollen nu är i rörelse är spelet likaså. Efter en lyckad serve turas spelarna nu om att slå bollen som enligt reglerna måste studsas mot den främre väggen. Bollen måste slå under den yttre linjen som är markerad samt ovanför den streckade linjen för att vara ett giltig slag. En spelare kan därmed också välja att slå bollen i sidoväggarna, så länge bollen fortsatt slås under den yttre linjen. Reglerna talar också för att bollen inte får nudda marken efter ett slag med racket innan den träffat väggen och när bollen väl tagits i väggen på ett korrekt sätt får bollen studsa en gång i golvet innan motspelare måste slå bollen med sitt rack i den främre väggen.

Framstående profiler

Inom squash finner vi ett par spelarprofiler som kommit att skapa sig ett namn. Nanna Carleke, Jonathon Power och Jansher Khan är några få, av oerhört många profiler som nått en mycket ljus och god framgång inom denna racketsport. Dessa spelare karaktäriseras av en mycket god skicklighet, en otroligt koordination, reflexer samt ett gott seende för den strategi som kommit att göra dessa till riktiga vinnare. Vid tal om squash idag är detta profiler som vi minns och med denna enorma framgång och spridning som squash kommit att nå kan vi vara så säkra på att vi inom en snar framtid kommer att få följa än fler profiler.

Bli först med att kommentera

Kommentera