Vätskeryggsäck

För den som gillar att motionera långt och framförallt under varma dagar är en vätskeryggsäck oumbärlig. Förutsatt att vätskeryggsäcken passar bra så ger den dig en bekväm motionstur där du kan fylla på vätska så fort som du känner behov av att dricka. Vätskeryggsäcken är dessutom så pass smart utformad att du inte ens behöver stanna för att njuta av din klunk vatten eller sportdryck.

Utformning

En vätskeryggsäck är i grund och botten utformad som en liten ryggsäck som har kapaciteten att bära vätska. Det vanliga är att vätskan förvaras i ryggsäcken i en blåsa utav gummi och att en tub leder från blåsan till användarens mun. Tack vare detta kan du ta en klunk vatten när du vill utan att behöva riva av dig ryggsäcken och utan att du behöver mixtra med vattenflaskor. Du kan alltså fortsätta röra dig i oförändrad takt och ändå få i dig vätskan.

Det vanligaste är att vätskeryggsäcken rymmer mellan 1,5 – 3,0 liter vätska. Eftersom vatten i runda slängar väger 1 kg per liter så är detta ofta en ganska perfekt volym, då en extra vikt på mer än några kilogram snabbt känns i både ben och axlar.

Vätskeblåsa

Gummiblåsan är hygieniskt gjord och har en bekväm utformning men dubbelkolla så att den verkligen medföljer köpet av vätskeryggsäcken. Många tillverkare av vätskeryggsäckar skickar nämligen inte med någon vätskeblåsa, istället kan det vara som så att ett par plastflaskor medföljer vätskeryggsäcken och att vätskeblåsan sedan kan köpas separat. Det går förstås också bra att använda en vätskeryggsäck med vattenflaskor men det bör noteras att flera löpare har rapporterat problem med att flaskorna skaver mot bland annat revbenen.

Väst eller ryggsäck

Det finns vätskeryggsäckar som fungerar som vanliga ryggsäckar och så finns det vätskeryggsäckar som snarare kan liknas vid en väst. Framförallt vid löpning är det viktigt att vätskeryggsäcken sitter bra och inte skumpar runt, vilket innebär att västen kan vara det bästa alternativet. För övriga aktiviteter såsom vandring, cykling och paddling kan en klassisk vätskeryggsäck fungera precis lika bra.

Förutom att rymma vätskan så har många vätskeryggsäckar även funktionaliteten av en vanlig ryggsäck. Det går alltså att införskaffa en vätskeryggsäck där du också kan stoppa ner andra nödvändigheter såsom mat eller kläder. Ofta anges först ryggsäckens vätskevolym och sedan den övriga ryggsäckens volym och här gäller förstås att ju större volym desto tyngre blir vätskeryggsäcken.

En lättviktare

Vätskeryggsäckar är gjorda för atleter och därmed är de så lätta som möjligt. En vätskeryggsäck kan vara en riktig lättviktare och väga under 0,5 kg när den är tom. Den består ofta av funktionsmaterial som ska transportera bort fukt och som ska undvika att framkalla skavsår. Därtill, är den ofta utrustad med reflexer och diverse små fack för exempelvis mobiltelefon.

Används året runt

Föga förvånande är det inte bara motionärer som använder vätskeryggsäckar utan faktum är att de även används av militär. De är extra betydelsefulla i varma länder eller under de varma sommarmånaderna men många använder dem året runt. I Sverige säljs vätskeblåsor med munstycken som är anpassade till kyla, som därmed motverkar att vätskan fryser i munstycket.

Bli först med att kommentera

Kommentera